Βουλγαρία: Ματαίωση αγοράς αεροπλάνων και αναδιάρθρωση μυστικών υπηρεσιών


Μάρτιος 17, 2010

Σόφια.
Λόγω έλλειψης ανάλογων κονδυλίων στον προϋπολογισμό της Βουλγαρίας ενδέχεται να ματαιωθούν παραλαβές ελικοπτέρων και αεροσκαφών που είχαν παραγγελθεί στις εταιρίες 'Eurocopter' και 'Alenia Aeronautica'.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Άνγιου Ανγκέλοφ (Аню Ангелов), σχετική έκθεση παρέδωσε στον πρωθυπουργό Μπόϊκο Μπορίσοφ τονίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν για τις πληρωμές των συμβάσεων των νέων εξοπλισμών.

«Δεν έχουμε τα προβλεπόμενα κονδύλια, οφείλουμε να κάνουμε αναδιοργάνωση του χρέους μας και να ακυρώσουμε ορισμένο αριθμό ελικοπτέρων» είπε ο Ανγκέλοφ.

Η Βουλγαρία έχει ήδη προκαταβάλει το 60% του ποσού της συνολικής παραγγελίας με τη μορφή της τραπεζικής εγγύησης για την παράδοση των 18 ελικοπτέρων.

«Είμαστε μεταξύ σφύρας και αμονιού» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.

Μέχρι στιγμής, η συμφωνία που υπεγράφη το 2006, η Βουλγαρία έχει παραλάβει δύο αεροσκάφη τύπου «Spartan» από την ιταλική εταιρία ‘Alenia Aeronautica’. Η σύμβαση προβλέπει για άλλα 5 αεροσκάφη συνολικής αξίας 91 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ ο Βούλγαρος υπουργός είπε ότι μελετάται να μεταβιβαστεί η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού στην εκτελεστική εξουσία.

Προς το παρόν, οι στρατιωτικές υπηρεσίες είναι άμεσα εξαρτώμενες από το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS) και βρίσκονται υπό του ελέγχου του προέδρου.

Ο Ανγκέλοφ πρότεινε τη συγχώνευση των δύο υπηρεσιών πληροφοριών σε μια κοινή δομή. Και αυτό προβλέπεται να γίνει εντός της θητείας του σημερινού προέδρου Γκεόρκι Παρβάνοφ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος