Γενοκτονία Αρμενίων :Το τουρκικό λόμπι απέτυχε να πείσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ

PanARMENIAN (USA), Μάρτιος 5.

Η επιτροπή τελικά πέρασε την πρόταση, παρά την ισχυρή χρηματοδότηση και την άσκηση πίεσης από την τουρκική κυβέρνηση, την οποία υποστηρίζουν μεγάλες αμερικανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων που συναλλάσσονται με την Τουρκία.

Τούρκοι βουλευτές καθώς και ο πρεσβευτής της Τουρκίας στις ΗΠΑ προσπάθησαν να επηρεάσουν την Επιτροπή αλλά και προσωπικά τον Ομπάμα.

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ενώ ο Ομπάμα και ο Λευκός Οίκος είχαν σιωπήσει σχετικά με το θέμα αυτό μέχρι την ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, τώρα ζήτησαν από το Κογκρέσο να καταψηφίσουν την αναγνώριση. Αν δρομολογηθεί η διαδικασία αυτή, θα είναι παραβίαση των δεσμεύσεων της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Howard Berman (D-CA) άνοιξε την ακροαματική διαδικασία παρουσιάζοντας τρεις επιζώντες της Γενοκτονίας, δύο ενενηντάχρονους και έναν εκατοντάχρονο. Πολλοί βουλευτές πήραν το λόγο και υπερασπίστηκαν την ψήφιση της Γενοκτονίας και τάχθηκαν υπέρ της αλήθειας για πρόληψη ενδεχόμενων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Άλλοι βουλευτές ζήτησαν η διαδικασία να γίνει σε άλλη χρονική περίοδο.

Ο πρόεδρος Μπέρμαν αντιδρώντας στις αιτιάσεις αυτές είπε πως « στο Κογκρέσο έχω παρουσία 27 χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα, δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για την ψήφιση της Γενοκτονίας».

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή είχε εγκρίνει παρόμοια μέτρα το 2000 και το 2007 και ένα σχετικό ψήφισμα συζητήθηκε στη Γερουσία το 1990.

«Η αλήθεια επικράτησε», θα δηλώσει περιχαρής ο πρόεδρος της Αρμενικής Συνέλευσης της Αμερικής, Bryan Ardouny, «και η γενοκτονία επιβεβαιώθηκε».

«’Ηταν ένα θέμα το οποίο είχε αναγνωριστεί από τον πρόεδρο Ρόνταλντ Ρέηγκαν και από τον πρόεδρο Ομπάμα σε μια σειρά προεκλογικών εκστρατειών. Συγχαίρουμε τον πρόεδρο Howard Berman και όλους όσους υποστήριξαν την ψήφιση του νομοσχεδίου το οποίο εισήχθη από τους Αντιπροσώπους Adam Schiff, George Radanovich, Frank Pallone, Jr και Mark Kirk »



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος