Σκοπιανή εφημερίδα γράφει για το ...φασισμό της Ελλάδας




Μάρτιος 31, 2010

Μια ανασκόπηση των συμβάντων με τις ειδικές δυνάμεις στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, κάνει σήμερα- έξι μέρες μετά- η σκοπιανή εφημερίδα «Ούτρινσκι Βέσνικ».

Στην αναφορά της αυτή, φιλοξενεί απόψεις από:

το μέλος της οικογενειακής ομάδας του «Ουράνιου Τόξου» , Αθανάσιου Παρίση,

το δημοσιογράφο Γιώργο Χάτσιο

και το δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα.

Εν πρώτοις το σκοπιανό δημοσίευμα έχει ως υπότιτλο το εξής:

«Το μεγάλο ελληνικό κράτος είναι πολύ μικρό στα μάτια των γειτόνων", όπως είπε ο Σταύρος Τζίμας, στην εφημερίδα Καθημερινή.

Γίνεται μια αναφορά στα συνθήματα που ακούστηκαν, στις δηλώσεις του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Βελόπουλου, «τι θέλετε να παρελαύνουν μπαλαρίνες;» αφού προηγήθηκαν τα καψίματα των ελληνικών σημαιών σε Αλβανία και σε Κοσσυφοπέδιο.

Στη συνέχεια φιλοξενείται ο ...ειδήμων περί της ελληνικής κατάστασης σλάβος ή σλαβόφιλος Αθανάσιος Παρίσης.

Παραθέτουμε μερικές πινελιές από τη ...ζωγραφική του:

« Είναι η Τρίτη φορά που παρελαύνουν με τέτοια συνθήματα, είναι η γλώσσα του μίσους, που συνεχώς μιλάμε γι’ αυτήν. Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, μια τέτοια τακτική ενθαρρύνεται. Και είναι προφανές πως σε εκείνους που θα επιβληθούν πρόστιμα, στην ουσία θα γίνουν ήρωες, τουλάχιστον στα μάτια των εθνικιστικών κύκλων που περικλείονται γύρω από τους εξτρεμιστές της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ»

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν το μίσος και ακραίος εθνικισμός υπάρχει στους απλούς ανθρώπους, ο Παρίσης είπε:

«Δυστυχώς κανένα ίδρυμα δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με την νοοτροπία αυτήν, υπάρχει ελληνοκεντρισμός και όλοι γύρω από αυτούς –Αλβανοί, Σκοπιανοί, Τούρκοι, ακόμη και οι Ευρωπαίοι- αντιμετωπίζονται με απαξίωση.

»Έγινε μια προσπάθεια να αντικατασταθούν ορισμένα κεφάλαια των σχολικών βιβλίων τα οποία περιγράφουν τα ιστορικά γεγονότα αλλά οι καθηγητές που ασχολήθηκαν με αυτό το θέμα, μόνον που δεν σταυρώθηκαν κυριολεκτικά»...

Η σκοπιανή εφημερίδα φιλοξενεί και απόψεις του δημοσιογράφου της εφημερίδας ‘Τα Νέα’, Γιώργου Χάτσιου:

«Αυτό το επαίσχυντο γεγονός σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η εκδήλωση καταδικάστηκε δημόσια. Ο υπολοχαγός και οι στρατιώτες που εξεστόμισαν αυτές τις φράσεις του μίσους αποτελούν μια αντανάκλαση των μικρών, αλλά υπαρχουσών ομάδων νεοφασιστών, ακραίων εθνικιστών και ρατσιστών. Είναι ντροπή που τέτοιες ομάδες υπάρχουν σε ένα κράτος που εδώ και πολλά χρόνια αγωνίστηκε κατά του φασισμού».

Και μια φράση του δημοσιογράφου της Καθημερινής Σταύρου Τζίμα:

«Από παλαιότερα στον ελληνικό στρατό υπήρχε μια τάση δημιουργίας αρνητικής κατάστασης με τους γείτονες, όπως τους Αλβανούς, τους Βούλγαρους, από το φόβο που υπήρχε στη διάρκεια του πολέμου για ενδεχόμενη επίθεση τους. Αυτή η παράδοση των επιθετικών εκδηλώσεων του στρατού αποτελεί, εν μέρει, μια αρνητική αντίδραση έναντι της κομμουνιστικής απειλής»



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος