Αλβανική TV: Βρέθηκαν στην περιοχή Σκοπίων νομίσματα του Φιλίππου Β΄





Μάρτιος 31, 2010


Είκοσι νομίσματα με το σκιαγράφημα του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και άλλων βασιλέων της αρχαίας Μακεδονίας, βρέθηκαν στην τοποθεσία «κυκλώπεια τείχη» (“Muret e Ciklopit”) που βρίσκεται στην επαρχιακή οδό Οχρίδας- Στρούγκα.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε από το προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προστασίας της Ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, Πάσκο Κούζμαν.

Στο ίδιο σημείο ανακαλύφθηκαν επίσης περίπου 1000 βέλη της αρχαίας μακεδονικής εποχής. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι το αρχαίο κάστρο, που υπολείμματα υπάρχουν μέχρι σήμερα, χτίστηκε μετά το 358 π.Χ. που ο Φίλιππος ο Μακεδών κατέλαβε την περιοχή και ανέγειρε φρούριο στην σημερινή τοποθεσία που ήταν γνωστή ως «κυκλώπεια τείχη», για την επιτήρηση της περιοχής από το στρατό του.

Στα νομίσματα υπάρχει η μορφή του Φιλίππου, η ονομασία ΦΙΛΙΠΠΟΥ καθώς και άλλα νομίσματα νεότερης περιόδου.

Εκτός των ανεφερομένων βρέθηκαν και πολλά άλλα αντικείμενα όπως ορειχάλκινες περικνημίδες και αμφορείς της αυτής περιόδου.

«Όλα δείχνουν πως πρόκειται για ένα στρατιωτικό φρούριο των αρχαίων Μακεδόνων» δήλωσε ο Πάσκο Κούζμαν δίχως να προβεί σε άλλες λεπτομέρειες.



--------

(Σχόλιο: Το αξιοπερίεργο είναι πως η αναφορά δεν έγινε στα ΜΜΕ των Σκοπίων, αλλά της Αλβανίας,  πιθανόν λόγω του ότι τα νομίσματα του Φιλίππου, δεν ήταν γραμμένα στα ...σλαβομακεδονικά. αλλά στα αρχαία μακεδονικά, δηλαδή στα ελληνικά....)



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος