Δικαστήριο Χάγης- Κάρατζιτς: ‘οι Σέρβοι ήταν τα θύματα’

Μάρτιος 3, 2010

Βελιγράδι. Ο τέως πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, απέρριψε, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης την ενοχή των Σέρβων στον πόλεμο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, και ισχυρίστηκε πως στις πολεμικές αυτές συγκρούσεις τα μοναδικά θύματα ήταν οι Σερβο-Βόσνιοι.

Συνεχίζοντας την εισαγωγική του έκθεση, ο Κάρατζιτς δήλωσε ότι στη διάρκεια της δίκης του, θα παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία για τη μυστική συμφωνία, του Ιουλίου του 1991, μεταξύ των τότε ηγετών της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (που υπογράφηκε δηλαδή από τους Φράνγο Τούντζμαν, Μίλαν Κουτσάν και και του Αλίγια Ιζετμπέκοβιτσα) για την επίθεση σε βάρος των ανδρών του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.

Επίσης, ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, Κάρατζιτς, απέρριψε τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στο κείμενο του κατηγορητήριου ότι η πόλη του Σαράγιεβου τελούσε υπό κατάσταση πολιορκίας από μέρους των Σερβοβόσνιων.

«Μουσουλμάνοι και Κροάτες άνοιγαν πυρά σε βάρος των Σέρβων από πολλές πολυκατοικίες της πόλης, κι έτσι αυτές οι πολυκατοικίες έγιναν, δικαιολογημένα, στόχοι επίθεσης του στρατού των Σερβοβόσνιων»,- τόνισε ο Κάρατζιτς, και ανέφερε ότι δεν υπήρξε ποτέ ούτε ένας σκόπιμος βομβαρδισμός του Σαράγιεβου από μέρους των Σέρβων.

Σαν απόδειξη στον ισχυρισμό αυτόν ανέφερε ότι οι Μουσουλμανικές Αρχές προκάλεσαν την έκρηξη στη λαϊκή αγορά Markale, του Σαράγιεβου, το Φεβρουάριο του 1994, και πάλι τον Αύγουστο του 1995, που βρήκαν το θάνατο εκατοντάδες αθώων πολιτών, επικαλέστηκε, μάλιστα, τη δήλωση για το γεγονός αυτό, του τότε διοικητή των δυνάμεων Unprofor, Μάικλ Ρούζ.

Επίσης, ο Κάρατζιτς ανέφερε πως ο αριθμός των θυμάτων στη Σεμπρένιτσα, είναι πολύ μικρότερος, αφού ότι δεν έχει προσδιοριστεί, ακόμα, ο τρόπος με τον οποίο έχασαν τη ζωή τους.

O ίδιος ανέφερε πως στο νεκροταφείο του χωριού Ποτοτσάρι έχουν ενταφιαστεί, μέχρι τώρα, περίπου 2.500 θύματα, και ότι εδώ πρόκειται για άτομα που έχασαν τη ζωή του σε όλη την επικράτεια της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης, αν και, στην επιτάφια πλάκα αναφέρεται αριθμός 8 χιλιάδων θυμάτων. Υποστήριξε μάλιστα πως από όλη την Βοσνία-Ερζεγοβίνη γίνεται εκταφή των πτωμάτων των μουσουλμάνων, για να ενταφιαστούν τα λείψανά τους, ξανά, στο νεκροταφείο της Σεμπρένιτσα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος