Erwan Fouéré: Ανησυχητικός ο αριθμός των αιτούντων άσυλο

Μάρτιος 2, 2010
Ο πρέσβης της ΕΕ στα Σκόπια, Erwan Fouéré, εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των πολιτών της πΓΔΜ, που ζητούν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο

«Η κατάσταση αυτή είναι πράγματι ανησυχητική για την ευρύτερη περιοχή και αυτός είναι ο λόγος της επικείμενης επίσκεψης του Βέλγου πρωθυπουργού» διευκρίνισε ο Φουερέ σε επίσκεψή του σε περιοχές της πΓΔΜ, όπου εκατοντάδες αλβανόφωνοι επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Εκτιμούμε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά πρέπει να καταβληθούν κι άλλες προσπάθειες ώστε να προστατεύσουν το λαό από την κατάχρηση της εμπιστοσύνης που δείχνει προς τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, οι οποίοι τους υπόσχονται μια καλύτερη ζωή στο Βέλγιο», τόνισε ο πρέσβης της ΕΕ και διετύπωσε την άποψη πως με τη μετανάστευση αυτή γίνεται κατάχρηση της απελευθέρωσης των διακρατικών θεωρήσεων. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η ΕΕ υπέγραψε με την σκοπιανή κυβέρνηση μια πολυετή χρηματοδότηση (2007-2010) για την αγροτική ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον αγροτικό τομέα.

«Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής στις μειονεκτούσες περιοχές ώστε να δημιουργηθούν υποδομές και θέσεις εργασίας στο Λίπκοβο και στο Αρατσίνοβο.

Θεώρησε πως είναι αδικαιολόγητη η προσφυγή εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναζήτηση μαύρης εργασίας. Και είναι ανεπίτρεπτο για ένα κράτος που επιδιώκει να γίνει μέλος της ΕΕ να προσέρχονται από αυτό, πολίτες του, ζητώντας πολιτικό άσυλο.

«Εκτιμούμε τη δήλωση του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρουέφσκι, που υποσχέθηκε πως θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη του φαινομένου αυτού, να ζητούν, δηλαδή, πολίτες της χώρας αυτής άσυλο στην ΕΕ» είπε ο Έρβαν Φουερέ σε επίσκεψη του στην πόλη Λίπκοβο.


Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος- КИРИЛИЦА