Βουλγαρία: ... ‘αν πτωχεύσoυν οι ελληνικές τράπεζες τι θα κάνουμε; ’


Μάρτιος 8, 2010

Πριν από λίγο καιρό, γράφει βουλγαρική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ μας διαβεβαίωσε πως το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται στην πολιτική που ακολουθούν οι εμπορικές τράπεζες.

Μόλις προχθές, ο ίδιος υπουργός, ανακοίνωσε πως η Βουλγαρική Τράπεζα έχει δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλιση της ισορροπίας στη βουλγαρική οικονομία.

Χθες, όμως, επεσήμανε ότι η κακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ίσως προκαλέσει κρίση στο βουλγαρικό τραπεζικό σύστημα.

Στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται τέσσερις ελληνικές τράπεζες. Η Τράπεζα EFG Eurobank, η Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τέσσερις αυτές τράπεζες έχουν μερίδιο περίπου το 30% της αγοράς και καλύπτουν περίπου το 20% του συνόλου των δανείων καθώς και το 30% του συνόλου των καταθέσεων της Βουλγαρίας.

Τις τρεις αυτές τράπεζες, στο τέλος του Φεβρουαρίου η Fitch τις αξιολόγησε ως προς την πιστοληπτική ικανότητά τους με αρνητικές προοπτικές.

Λόγω της σημαντικής παρουσίας στην τραπεζική αγορά της Βουλγαρίας, αν αυτές οι τράπεζες καταρρεύσουν, ο κίνδυνος για την βουλγαρική οικονομία είναι μεγάλος.

Αλλά και αν ακόμη δεν καταρρεύσουν, οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα στρεβλώσουν σοβαρά την αγορά, λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων τους (όχι μόνον στη Βουλγαρία αλλά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες) και λόγω αδυναμίας τους, συνέχισης των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων τους .

Οι ελληνικές τράπεζες, διατηρούν παράλληλα πολύ χαμηλά επιτόκια στην έδρα τους- για παράδειγμα οι τόκοι για ενυπόθηκα δάνεια το Νοέμβριο στην Ελλάδα ήταν κάτω του 4 τοις εκατό ενώ στη Βουλγαρία την ίδια περίοδο ήταν άνω του 11 τοις εκατό.

Με απλά λόγια υπάρχει άλλη πολιτική επιτοκίων από τις ελληνικές τράπεζες στη βουλγαρική οικονομία και άλλη στην έδρα τους.

Και ο συντάκτης του σχολίου θα καταλήξει:

«Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ντιάνκοφ, να μας εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά επιτοκίων της ίδιας τράπεζας από το 4% στην Ελλάδα και πάνω από 10% στη Βουλγαρία;»



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος