Ηρωίνη: μέσω Αλβανίας- Κοσσυφοπεδίου στην Ευρώπη

Απρίλιος 7, 2010


« Η Αλβανία και το Κόσσοβο παραμένουν ‘παράδεισοι’ του λαθρεμπορίου ναρκωτικών ουσιών παρά την αυξημένη ποσότητα που κατασχέθηκε τον τελευταίο χρόνο» γράφει η αλβανική εφημερίδα ‘Σκιπτάρε’.

Το κείμενο που τιτλοφορείται: «Η Αλβανία παράδεισος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών» εντοπίζει τις αδυναμίες της σύγχρονης Αλβανίας στην καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών.

Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο θεωρούνται ως χώροι διέλευσης της αφγανικής ηρωίνης που έχει προορισμό τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αλλαγή στη διακίνηση των ναρκωτικών στις δύο αυτές περιοχές των Βαλκανίων. Η αλλαγή εντοπίζεται στον τρόπο διακίνησης ή μεταφοράς της ηρωίνης από τους εμπόρους.



«Οι λόγοι για την αλλαγή αυτή των κακοποιών ομάδων προέρχεται από το γεγονός ότι η αστυνομία, ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν γίνει πιο αποτελεσματικές με συνέπεια την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών. Αυτό όμως έδωσε ώθηση στις ισχυρές ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος να αλλάξουν τον τρόπο διακίνησης του ασιατικού εμπορεύματος. Οι μαφιόζικες ομάδες επλήγησαν τελευταία από τις συνεχείς κατασχέσεις των ναρκωτικών και προσανατολίζονται σε νέες μεθόδους διακίνησης», θα σημειώσει ο Michael Brown σε μια συνέντευξή του στην Voice of America στην αλβανική γλώσσα.



Ο αναφερόμενος είναι πρώην επικεφαλής του Οργανισμού καταπολέμησης του εμπορίου και διακίνησης των ναρκωτικών του ΟΗΕ.



Ο Brown δεν θεωρεί τις κυβερνήσεις Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου αποτελεσματικές στην καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών, λόγω έλλειψης ανάλογης κατάρτισης των αστυνομικών και των στρατιωτικών καθώς και των οργάνων ασφαλείας.

«Σας είπα οι ισχυρές ομάδες που περνούν λαθραία μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών στην Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο, είναι πολύ ευέλικτες και επιδέξιες. Και για όσο διάστημα η αστυνομία, ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν αεροσκάφη ή ελικόπτερα, ώστε να μεταβαίνουν άμεσα στο σωστό μέρος και την κατάλληλη στιγμή, η δράση των κακοποιών θα είναι ανεξέλεγκτη».




Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος