Δικαστήριο Χάγης: Ο Κάρατζιτς ζητά να σταματήσει η δίκη του




Απρίλιος 6, 2010

«Ο τέως πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Radovan Karadžić, ζήτησε και πάλι να διακόψουν οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης τη δίκη εναντίον του, λόγω, όπως ανέφερε, της προϋποτιθέμενης απειλής της αθωότητάς του και, επίσης, λόγω του άδικου τρόπου διαχείρισης της δίκης σε βάρος του».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, όπου σημειώνεται πως ο Κάρατζιτς σε έγγραφο αίτημά του υπέδειξε πως τα μέλη του Συμβουλίου των Δικαστών έχουν αποδεχτεί, ως αδιάψευστα γεγονότα, πάνω από 1500 συμβάντα, τα οποία είχαν προσδιοριστεί στις προηγούμενες δίκες, στην ίδια αίθουσα του δικαστηρίου.

Γράφει, μάλιστα, ο πρώην Σέρβος ηγέτης, ότι οι δικαστές έχουν αποδεχθεί πολλές δηλώσεις μαρτύρων χωρίς να γίνει αντεξέτασή τους, πράγμα το οποίο, όπως σημειώνει ο ίδιος, προσβάλλει την αρχή της απόδειξης της αθωότητά του και απειλεί εκ των προτέρων τη όλη διαδικασία σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε η δίκη εναντίον του να έχει, ήδη, γίνει άδικη.

Επιπρόσθετα, ο Κάρατζιτς ανέφερε πως ο κανονισμός του Δικαστηρίου της Χάγης απαιτεί ότι κάποια δίκη μπορεί να διακοπεί, αν στη συνέχεια της πορείας της, απειλεί να παραβιάσει τα στοιχειώδη δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Η δίκη του πρώην Σερβο-βόσνιου ηγέτη, θα συνεχιστεί στις 13 τρέχοντος μηνός Απριλίου, αφού τα μέλη του Συμβουλίου του Εφετείου αυτού του Δικαστηρίου είχαν απορρίψει, προηγούμενα, το αίτημά του για αναβολή της δίκης ως τις 17 Ιουνίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η δίκη του Κάρατζιτς είχε αρχίσει στα τέλη του περασμένου έτους και συνεχίστηκε, μετά από πολύμηνη διακοπή, αρχές του περασμένου μηνός Μαρτίου, όταν ο κατηγορούμενος απέρριψε όλες τις καταγγελίες σε βάρος του.

Τέλος, αναφέρουμε ότι ο Κάρατζιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος