«Η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να επέμβει στη διένεξη πΓΔΜ-Ελλάδας»




Απρίλιος 11, 2010

«Θέλω να δω την πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πρόβλημα αν θα την αποκαλούμε ‘Μακεδονία’, αλλά το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα άσκησε βέτο όχι μόνο για το ΝΑΤΟ αλλά και για την ΕΕ, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε μια λύση» δήλωσε ο Ντανιέλ Σέρβερ διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρήνης της Ουάσιγκτον προς τη σκοπιανή τηλεόραση.

Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ‘Βέστ’, ο Σέρβερ τόνισε πως το πρόβλημα δεν είναι ανυπέρβλητο: ‘δεν είναι ένα εδαφικό ζήτημα, ούτε αφορά την εθνική ταυτότητα. Πιστεύω πως οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ έχουν ταυτότητα όπως ακριβώς και οι Έλληνες. Η ταυτότητα του λαού και της χώρας δεν είναι ύποπτη. Το μόνο πρόβλημα που έχω, είναι αυτό με τον σημαντικό γείτονα, που με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί μια λύση. Απαιτείται για αυτό πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές ώστε να βρουν μια συμβιβαστική λύση»

Ερωτηθείς αν θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για την επίλυση της διαφοράς δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν επεμβαίνει στο ζήτημα των δύο χωρών.

«Νομίζω ότι το θέμα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί προσπαθούν να συμβάλλουν στην επίλυση μέσω της διπλωματίας, αλλά πιστεύω ότι κανείς στην Ουάσιγκτον δεν μπορεί να κάνει κάτι για εσάς» δήλωσε ο Ντάνιλ Σέρβερ προς τη σκοπιανή τηλεόραση.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος