Σκόπια: Δεν κινδυνεύουν οι σκοπιανοί καταθέτες σε ελληνικές τράπεζες





Απρίλιος 24, 2010

«Η κρίση στην Ελλάδα δεν θέτει σε κίνδυνο τις καταθέσεις των πολιτών της πΓΔΜ στις τράπεζες» ανακοίνωσε σήμερα η διευθύντρια του τομέα “Insurance Fund”, της χώρας, Νίνα Νάστεβα, σημειώνει πρωτοσέλιδα η σκοπιανή εφημερίδα ‘Време’.

Η υπεύθυνη του τομέα της ασφάλισης των καταθετικών προϊόντων της γείτονος χώρας, τονίζει πως δεν πρέπει να αποσύρουν οι καταθέτες τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Επεξηγεί μάλιστα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής των αποταμιεύσεων των πολιτών, διότι προστατεύονται από το Νόμο περί Τραπεζικών Εργασιών ο οποίος δεν επιτρέπει, έτσι απλά, να αποσύρει μια τράπεζα τα χρήματα των καταθετών.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Εμπορική Τράπεζα καλύπτει ένα τεράστιο μέρος της σκοπιανής αγοράς καθώς και η Alpha Bank η οποία, όπως σημειώνεται, είναι μια μεγάλη τράπεζα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στο τέλος Μαρτίου του τρέχοντος έτους, τα καταθετικά προϊόντα ανέρχονταν περίπου στα 2,2 δις. Ευρώ. Δεν παρατηρείται μείωση των αποταμιεύσεων, αντίθετα μάλιστα καταγράφεται μια αυξητική τάση σε όλο το έτος 2009.

Το Μάρτιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2009 οι καταθέσεις έχουν ανέβει κατά 20,42 τοις εκατό.

Όπως επισημαίνει η Νάστεβα τα τελευταία δύο χρόνια οι σκοπιανοί καταθέτες αποφεύγουν να ‘κλείνουν’ να χρήματά τους σε δηνάρια και προτιμούν ξένα νομίσματα.

«Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε από το 2008, που άρχισε η παγκόσμια κρίση» είπε διευκρινιστικά η Νίνα Νάστεβα.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος