Αλβανία: απεργία, σωματέμποροι και ..ομοσπονδοποίηση Σκοπίων


Απρίλιος 13, 2010



Το ελληνικό προξενείο Αργυροκάστρου απεργεί...



«Το ελληνικό προξενείο του Αργυροκάστρου χθες δεν λειτουργούσε λόγω απεργίας των εργαζομένων σε αυτό για εργασιακές εκκρεμότητες και δεν διεκπεραίωνε καμία προξενική υπηρεσία» σημειώνει η εφημερίδα ‘Αλμπάνια’ και διευκρινίζει ότι οι υπάλληλοι του προξενείου αποφάσισαν την απεργιακή κινητοποίησή τους σε ένδειξη αλληλεγγύης των απεργών συναδέλφων τους στην Αθήνα.

Είναι η δεύτερη φορά, γράφει η εφημερίδα που οι υπάλληλοι απεργούν. Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας.



Αλβανοί κρατούμενοι μπήκαν στην Ελλάδα


Οι αλβανικές αρχές ματαίωσαν απόπειρα έξι ατόμων αλβανικής καταγωγής (γυναίκες) να εισέλθουν στην Ελλάδα αλλά τα μέλη του κυκλώματος διακίνησης λαθρομεταναστών που συνελήφθησαν κατάφεραν να διαφύγουν με τις χειροπέδες.

Το περιστατικό έγινε την περασμένη Κυριακή το βράδυ στις 11:30, όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Μπαλκάν».

Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν μέσα στη νύχτα. Πιθανολογείται η διαφυγή τους στην Ελλάδα και οι αλβανικές αρχές ειδοποίησαν την ελληνική αστυνομία για τη σύλληψή τους.





Ομοσπονδοποίηση της πΓΔΜ-
 ο Arben Xhaferi αποχωρεί από τη «Συμφωνία της Οχρίδας».

Ο πρώην πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων DPA, αναπληρωτής, σήμερα, στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, Άρμπεν Τζαφέρι, προειδοποίησε ότι θα αποσύρει την υπογραφή του από την Συμφωνία της Οχρίδας.

«Η συμφωνία της Οχρίδας είναι μια χαρακτηριστική καρικατούρα που έχασε την αποστολή της», δήλωσε ο Τζαφέρι εκδηλώνοντας τη δυσαρέσκειά του για τα εσωτερικά πράγματα της πΓΔΜ και την κατάσταση της αλβανικής μειονότητας στη χώρα.

Ο πρώην πρόεδρος του σκοπιανού κόμματος DPA, ο οποίος είχε υπογράψει το 2001 τη Συμφωνία της Οχρίδας, για την ειρηνική συμβίωση των εθνοτήτων της πΓΔΜ υπογράμμισε σε δήλωσή του ότι

η πΓΔΜ έχει χάσει την ευκαιρία να λειτουργήσει ως ενιαίο πλαίσιο. Εξέφρασε την άποψη πως η χώρα πρέπει να λειτουργήσει ως ομοσπονδία ενός πολυεθνικού μοντέλου ή ως συνομοσπονδία. Δεν συμφώνησε με την ιδέα κατάτμησης της χώρας, αλλά μια ενδεχόμενη ένωση των Αλβανών θα μπορούσε να γίνει αν αυτό δεν αντιβαίνει στη διεθνή νομοθεσία.

Τις θέσεις αυτές κατέκριναν και απέρριψαν τα δύο αλβανικά κόμματα των Σκοπίων DUI και DR.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος