Αναβάλλει το ταξίδι ο Νίμιτς



«Ο Νίμιτς αναγκάστηκε να αναβάλλει το γύρο Απριλίου για το όνομα»



Απρίλιος 17, 2010

Σκόπια.
Την αναβολή του νέου γύρου των συνομιλιών για το όνομα των Σκοπίων ζήτησε η ελληνική πλευρά από το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προκειμένου προετοιμαστούν καλύτερα τα δύο μέρη ώστε να υπάρξει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όπως δημοσιεύει σήμερα τη σκοπιανή εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ η σκοπιανή πλευρά συμφωνεί με την ελληνική θέση, να μεταφερθεί, δηλαδή, ο νέος γύρος των συνομιλιών στα μέσα Μαίου.

Στην εν λόγω εφημερίδα αναφέρονται δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Είναι σημαντικό ότι σε κάθε προσπάθεια για την επίλυση του ονόματος η κάθε πλευρά να είναι καλά προετοιμασμένη. Αλλά προς το παρόν είμαστε απογοητευμένοι από την αρνητική στάση της πΓΔΜ» ανέφερε ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Η τελευταία πρόκληση», τόνισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, «είναι η θέση που εκφράστηκε από την πΓΔΜ για την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, η επιμονή της να ονομάσει την εξάμηνη προεδρία ως «Μακεδονική Προεδρία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ στην Ελλάδα δεν σχολιάζεται μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στη διάσκεψη που διοργανώνει το περιοδικό ‘The Econimist’ στην Αθήνα στις 28 έως 30 Απριλίου.

«Ανεπίσημες πληροφορίες από τους διοργανωτές της Αθήνας επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή του σκοπιανού πρωθυπουργού στη διάσκεψη, αλλά η κυβέρνηση της πΓΔΜ εξακολουθεί να μην δίνει απάντηση στο ερώτημα αν θα παρευρεθεί ο πρωθυπουργός στην Αθήνα» σημειώνει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η σκοπιανή κυβέρνηση έστειλε σημείωμα στις ελληνικές αρχές για άδεια προσγείωσης του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Αθήνα στις 28 Απριλίου και αναχώρησή του στις 30 Απριλίου.

Το αίτημα αυτό ερμηνεύεται ως αποδοχή του σκοπιανού πρωθυπουργού να μεταβεί στην οικονομική διάσκεψη των Αθηνών αλλά έχει και διερευνητικό χαρακτήρα αν θα επιτρέψουν οι ελληνικές αρχές την προσγείωση αεροσκάφους που θα έχει τα χαρακτηριστικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Προς το παρόν δεν υπήρξε ελληνική απάντηση στο αίτημα αυτό.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος