Μουσουλμάνοι Σκοπίων : απαιτούμε την ανοικοδόμηση Τζαμιών





Απρίλιος 15, 2010

Σκόπια.

Οι εκπρόσωποι της Ισλαμικής Κοινότητας της πΓΔΜ έδωσαν σήμερα συνέντευξη τύπου στην πόλη των Σκοπίων, απαιτώντας από την κυβέρνηση Γκρουέφσκι την ανοικοδόμηση του λεγόμενου ‘Burmali’ Τζαμιού στην πλατεία της πρωτεύουσας, την επιστροφή της ισλαμικής περιουσίας και την κατασκευή ενός τζαμιού στην πόλη Πρίλεπ (Πρίλαπο) καθώς και ενός τζαμιού στο χωριό Λατσέκ της περιοχής του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Ο Σουλεϊμάν Ρετζέπι σε συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα με τον πρόεδρο της χώρας Γκ. Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Νικ. Γκρούεφσκι συζήτησε τα θέματα που απασχολούν τη μουσουλμανική κοινότητα και απαίτησε στο πρόγραμμα της διαμόρφωσης της πλατείας των Σκοπίων να ενταχθεί και η ανοικοδόμηση του τζαμιού Μπουρμαλί (σ.σ. το οποίο είχε καταρρεύσει παλαιότερα και δεν ξαναχτίστηκε), απαίτησε ακόμη την αποκρατικοποίηση των βακουφιών που αποτελούν περιουσία των Μουσουλμάνων και την ανέγερση ακόμη δύο τζαμιών.

Στη σημερινή συνέντευξη ο εκπρόσωπος της μουσουλμανικής κοινότητας Αμπάς Ισλάμι, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να κάνει γνωστά στον Τύπο, τα αιτήματα των μουσουλμάνων αφού, όπως ισχυρίστηκε δεν είχαν καμία απάντηση από την κυβέρνηση, όπως τους είχε υποσχεθεί.

Σημειώνεται ότι χθες, τα μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας πραγματοποίησαν τακτική συνέλευση στην οποία εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους προς τον πρόεδρο της μουσουλμανικής κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι και τον προέτρεψαν να συνεχίσει τις συναντήσεις ώστε να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους και να ενταχθεί στη διαμόρφωση της πλατεία των Σκοπίων ένα μουσουλμανικό τέμενος.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος