Τα Σκόπια επιμένουν για ‘Μακεδονική’ προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Στρασβούργο 27 Απριλίου 2010

«Η ονομασία ‘«Μακεδονική» προεδρία 2010’ είναι η πιο κατάλληλη ονομασία για την ανάληψη της επικείμενης προεδρίας της πΓΔΜ του Συμβουλίου της Ευρώπης’, δήλωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων Αντόνιο Μιλοσόσκι.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle o ΥΠΕΞ των Σκοπίων υποστήριξε ότι η χώρα τους έχει προετοιμαστεί να αναλάβει την προεδρία αυτή με την ονομασία «Μακεδονική» για λόγους «εθνικής αξιοπρέπειας» και δεν θα ήθελε να έλθει «σε σύγκρουση με τους κανόνες του Συμβουλίου της Ευρώπης αλλά σε κάθε περίπτωση ακολουθεί το πνεύμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ‘ΜΙΑ’, ο επιθετικός προσδιορισμός ‘μακεδονική’ προέρχεται από τη σλαβομακεδονική γλώσσα, τον πολιτισμό, το λαό ή τις μειονότητες και όλων των οργάνων του κράτους των Σκοπίων.

Ο Torbjorn Jagland γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης εξέφρασε την ευχή να μην φέρει η σκοπιανή πλευρά το θέμα της ονομασίας στο Συμβούλιο, γιατί αυτή η διένεξη μπορεί να επιλυθεί μόνον από τον ΟΗΕ.

«Εμείς εδώ στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να αλλάξουν τα πράγματα, όλα θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία που καθοδηγείται από τον ΟΗΕ. Η ανάληψη της Προεδρίας θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να ενισχύσει τη θέση της, τη φήμη της, όχι μόνον στην Ευρώπη αλλά και πέρα από αυτήν και γι’ αυτό οφείλει να λειτουργεί η προεδρία με πραγματιστική βάση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σ.τ.Ε.

Στο Στρασβούργο υπάρχει φόβος ότι η διαμάχη της ονομασίας θα μπορούσε να επισκιάσει την προεδρία της πΓΔΜ, σε περίπτωση επανάληψης περιστατικών τα οποία διαδραματίστηκαν στο παρελθόν με συναντήσεις εκπροσώπων των δύο χωρών.

Η επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι προγραμματισμένη να κάνει ψηφοφορία με την οποία θα εγκρίνει ή θα απορρίψει τον τίτλο της προεδρίας.

Ο επίσημος τίτλος της ονομασίας της χώρας που θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα γνωστοποιηθεί σε ένα δεκαήμερο.

Το σκοπιανό πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δρομολόγησε πρωτοβουλία αμφισβήτησης του επιθέτου «Μακεδονικής» στην ανάληψη της προεδρίας από την πΓΔΜ.

Στις 11 Μαίου 2010 στην 120η Σύνοδο της Επιτροπής των Υπουργών, τα Σκόπια θα αναλάβουν την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Ελβετία.

Όταν το κράτος των Σκοπίων έγινε μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, γράφει το αναφερόμενο πρακτορείο, έγινε δεκτό με την προσωρινή ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Με το όνομα αυτό οι εκπρόσωποι των Σκοπίων συμμετέχουν σε εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οποιαδήποτε (σ.σ. αυθαίρετη) χρήση του συνταγματικού ονόματος των Σκοπίων προσπάθησαν να ‘περάσουν’ οι Σκοπιανοί, συναντούσαν την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Ελλάδας που απαιτούσαν τη χρήση της προσωρινής ονομασίας.Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος