«Τα Σκόπια να γίνουν ομοσπονδία ή συνομοσπονδία»



 Ο Μεντούχ Τάτσι (φώτο) ζητάει να γίνουν τα Σκόπια Ομοσπονδία

Απρίλιος 2, 2010



Για άλλη μια φορά, το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό κόμμα των Σκοπίων, επεμβαίνει στα δημόσια πράγματα της πΓΔΜ με το ίδιο επιθετικό τόνο όπως και πριν από λίγες εβδομάδες. Καταγράφουμε τις θέσεις του πολιτικού αυτού, όπως παρουσιάζονται στο σκοπιανό κανάλι ALFA TV.


«Η πΓΔΜ να αναπροσδιορίσει τη δομή της σε ένα ομοσπονδιακό κράτος η σε μια συνομοσπονδία. Πρέπει να γίνει μια νέα ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των Σλαβομακεδόνων και των Αλβανών»

Αυτά επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων DPA, Μεντούχ Τάτσι. Πρόσθεσε πως η συμφωνία της Οχρίδας είναι νεκρή και απαιτείται μια νέα συμφωνία στην οποία θα ξανατεθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων στην χώρα.

Σύμφωνα με τον αλβανικής καταγωγής πολιτικό, στην πΓΔΜ υπάρχει σοβαρή εσωτερική κρίση.

«Είναι σαφές, τόνισε ο Τάτσι πως η χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει ως ένα ενιαίο κράτος με κυρίαρχους μόνο τους Σλαβομακεδόνες, πρέπει επειγόντως να γίνει συμφωνία με τους Αλβανούς, για τη δημιουργία ενός κράτους είτε ως ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας».

Ο επικεφαλής του DPA απαιτεί το κράτος να αλλάξει πολιτική πρακτική και ανέφερε πως οι Αλβανοί βρίσκονται σε υποδεέστερη θέση και την ευθύνη γι’ αυτό την φέρει το άλλο αλβανικό κόμμα, DUI, και ο αρχηγός του που βρίσκεται στην εξουσία με τους Σλαβομακεδόνες.

«Ο κ. Αλί Αχμετί πρέπει να καταλάβει ότι ήρθε ο καιρός να αποχωρίσει από την πολιτική και να επιστρέψει από εκεί που ήρθε» είπε ο ηγέτης του DPA.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος