Βελιγράδι: Στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ- Σερβίας


Απρίλιος 29, 2010

Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Άμυνας της Σερβίας και της Ευρωπαϊκής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, υπέγραψαν σήμερα στο Βελιγράδι κείμενο σχεδίου διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για το προσεχές έτος του 2011.

Οι πιο σημαντικές πτυχές του εν λόγω σχεδίου αποτελούν η συνέχεια του προγράμματος εκπαίδευσης και τελειοποίησης των ανδρών των σερβικών ένοπλων δυνάμεων στις ΗΠΑ, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του Στρατού της Σερβίας και του Υπουργείου Άμυνας.

Το ίδιο κείμενο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων από το πρόγραμμα του συνεταιρισμού στρατηγικής σημασίας με την Εθνική Φρουρά της αμερικανικής πολιτείας Οχάιο, που υπονοεί τη διοργάνωση κοινών ασκήσεων και την εκπαίδευση Σέρβων στρατιωτών για συμμετοχή τους σε διεθνείς αποστολές.

Της υπογραφής προηγήθηκε διάσκεψη σχεδιασμού των δραστηριοτήτων, στην οποία ήταν παρόντες, από αμερικανικής πλευράς, εκπρόσωποι του Πενταγώνου, της Ευρωπαϊκής διοίκησης των ένοπλων δυνάμεων, της Εθνικής Φρουράς του Οχάιο, και του γραφείου για θέματα συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας, ενώ από τη σερβική πλευρά ήταν παρόντες οι εκπρόσωποι όλων των δομών του Υπουργείου Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος