Βούλγαρος ΥΠΕΞ: ‘Δεν υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα’


Μάιος 2, 2010

Στις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, τα Σκόπια και τα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ αναφέρονται στις προθέσεις και στις σκέψεις του βούλγαρου πολιτικού.

Βασικό ζήτημα της επίσκεψής του αποτελεί το περιεχόμενο της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

Στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, όπως αναφέρει η σκοπιανή ‘Σίτελ’ , είχε δηλώσει ότι η Βουλγαρία και τα Σκόπια έχουν σοβαρά εμπόδια στην επίτευξη της συμφωνία αυτής.

«Οι δύο χώρες θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους στην πραγματικότητα, να παραβλέψουν τις αναφορές του Τύπου και να υπογράψουν τη συμφωνία. Οι σχέσεις των δύο χωρών επισκιάζονται από τοποθετήσεις των μέσων ενημέρωσης και όχι των πολιτικών» δήλωσε ο Νικολάι Μλαντένοφ.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι σχετίζονται με ομάδες σκοπιανών μεταναστών, για τη «μακεδονική» μειονότητα της Βουλγαρίας , ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η επίσημη πολιτική της Βουλγαρίας είναι να αναγνωρίζει τα δικαιώματα του ατόμου και όχι συλλογικά δικαιώματα.

«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής», είπε χαρακτηριστικά ο Μλαντένοφ, «δεν αναγνωρίζουμε μειονότητες στην Βουλγαρία. Η νομική βάση του συστήματός μας αναγνωρίζει τα ατομικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τίθεται συχνά το ερώτημα της ‘μακεδονικής μειονότητας’ και τίθεται αυτό το ζήτημα όταν κάποιος επιδιώκει να βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών. Οι δύο χώρες ας εστιάσουν την προσοχή τους στις σημερινές σχέσεις τους και όχι στα ιστορικά ερωτήματα.

«Ενοχλητικό το όνομα ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία’...»

Ο επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματικής αντιπροσωπείας ερωτώμενος για την αναμενόμενη επίλυση του ονόματος μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας δήλωσε ότι ενοχλείται προσωπικά από την ονομασία ‘ΠΓΔΜ’:

«Ειλικρινά μου είναι ενοχλητικό να αναφέρεται μια χώρα με αυτό το ακρωνύμιο, μετά την παρέλευση 20 ετών από το τέλος του κομμουνισμού και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας»Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος