Σκόπια: Επίθεση στο Βούλγαρο ΥΠΕΞ, από Σκοπιανούς του Πιρίν




Μάιος 8, 2010

"Ξυνή" του βγήκε η επίσημη επίσκεψη του βούλγαρου Υπουργού Εξωτερικών, Νικολάι Μλαντένοφ, στα Σκόπια. Η αντίδραση δεν προήλθε από την πλευρά των Σκοπίων αλλά από τη βουλγαρική επαρχία του Πιρίν.

«Οι δηλώσεις του επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας, Νικολάι Μλαντένοφ, ότι στη Βουλγαρία δεν υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα, δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα, σύμφωνα με την οργάνωση "ΟΜΟ-ΙΛΙΝΤΕΝ-ΠΙΡΙΝ", της περιοχής του Πιρίν της Βουλγαρίας».

Τα παραπάνω αναφέρει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «Μακφαξ», το οποίο τονίζει ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Βουλγαρία- σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό Εξωτερικών- δεν αναγνωρίζει τα συλλογικά δικαιώματα αλλά μόνον τα ατομικά.

«Μια τέτοια δήλωση να αποτελεί μόνον μια νομική πολιτική διέξοδο του βουλγαρικού Υπουργείου Εξωτερικών, ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων αποτελούν συλλογικά δικαιώματα και ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει μόνον τα ατομικά δικαιώματα και όχι τις συλλογικές εκφράσεις. Αυτές όμως αποτελούν ορισμένες έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα του συνέρχεσθαι κ.ο.κ. Δεν μπορούμε να στην πράξη να έχουμε συλλογική έκφραση αν δεν προϋπάρχει η ατομική. Με τη λογική του Υπουργού, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να ανασταλούν» υπογραμμίζει με έντονο τρόπο η σκοπιανή οργάνωση της βουλγαρικής επαρχίας του Πιρίν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης ζητείται η αναθεώρηση του βουλγαρικού Συντάγματος, ώστε να αναγνωριστούν οι μειονότητες στην Βουλγαρία.

Ο Βούλγαρος υπουργός, σημειώνει το δημοσίευμα, προσπαθεί να υποστηρίξει τις θέσεις που διατυπώνονται στο βουλγαρικό Σύνταγμα. Αλλά αυτό πουθενά δεν αναφέρει για μειονότητες στη Βουλγαρία. Μειονότητες αναφέρονται μόνον όταν πρόκειται για άτομα που δεν μιλούν τη βουλγαρική γλώσσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του "ΟΜΟ Ίλιντεν Πιρίν".

Σύμφωνα, εξάλλου, με την σκοπιανή οργάνωση του Πιρίν, "η ύπαρξη μειονοτήτων, είναι ένα προφανές γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από στοιχεία τα οποία υπάρχουν εδώ και επτά δεκαετίες".

 (σ.σ. Από τη δεκαετία, δηλαδή, του 1940, που δημιούργησε ο Τίτο τη «Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος