Αλβανοί Σκοπίων: « Κάτω ο Φασισμός! Να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι»



Μάιος 10, 2010

Μεγάλη πορεία Αλβανών των Σκοπίων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ, όπως είχε, ήδη, ανακοινωθεί εδώ και δέκα ημέρες.

Τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρουν για χιλιάδες Αλβανούς που βγήκαν στους δρόμους και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά του σλαβομακεδονικού εθνικισμού.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τηλεοράσεις που είναι αμιγώς σλαβομακεδονικές, ομιλούν για χίλιους περίπου «Αλβανούς –Ουτσεκάδες», χωρίς την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων, ενώ τα μεγαλύτερα μέσα κατέγραψαν αρκετές χιλιάδες Αλβανών των Σκοπίων, με την υποστήριξη κυρίως βουλευτών του κόμματος της «Νόβα Ντεμοκράτσιγια».

«Σήμερα διαμαρτυρόμαστε για την απόδοση δικαιοσύνης και την ελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές» είπε ένας διαδηλωτής στο κανάλι ‘Α1’.

«Διαμαρτυρόμαστε για την αδικία που γίνεται στον αλβανικό λαό της πΓΔΜ, οι Αλβανοί υφίστανται διακρίσεις σε όλους τους τομείς», ακούστηκε άλλος διαμαρτυρόμενος αλβανός στο αναφερόμενο κανάλι.

Χαρακτηριστικές είναι οι διαμαρτυρίες των Αλβανών των Σκοπίων:

«Ζητάμε δημοκρατία, δεν υποφέρετε η αδικία που υπάρχει, είναι όπως όταν υπήρχε ο κομμουνισμός αλλά τώρα έγινε ακόμη χειρότερα τα πράγματα, ξεπεράσαμε το φασισμό»…
 ( σ.σ. για τους σλαβομαθείς: «Не се трпи веќе вака оваа неправда, како во комунизам стана, дури и полошо и фашизмот овие го надминаа»)

Οι Αλβανοί διαμαρτύρονταν για την απουσία της συμφωνίας – πλαισίου της Αχρίδας και το σταμάτημα του εθνικιστικού έργου αναμόρφωσης της πλατείας των Σκοπίων.

Η πρωτεύουσα της πΓΔΜ, βοούσε σήμερα από συνθήματα ενώ γύρω από τους συγκεντρωθέντες υπήρχε αυξημένη επιτήρηση της αστυνομίας.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από σαράντα τρεις αλβανικές οργανώσεις είχε ως κύριο σύνθημα τη ‘Για τη Δημοκρατία’, ενώ κρατούσαν πανό που έγραφαν για την απελευθέρωση των Αλβανών πολιτικών κρατουμένων και την ακύρωση του προαναφερθέντος έργου «Σκόπια 2014».

Ο συντονιστής της διαμαρτυρίας Valjon Mehmedi ισχυρίστηκε ότι η δικαιοσύνη στη χώρα είναι διεφθαρμένη και τιμωρεί αθώους Αλβανούς, ενώ το Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει αντι-αλβανικούς νόμους που πρότεινε η Κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σεφίκ Ντουράκου, μίλησε για «μικρό αριθμό συμμετασχόντων που αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι τα δικαιώματά τους απονέμονται από τα θεσμικά όργανα του κράτους και όχι με διαμαρτυρίες στους δρόμους»

Τη διαμαρτυρία μποϋκόταρε μόνον η οργάνωση «Ξύπνησε» από την πόλη των Σκοπίων.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος