Παπούλιας: Ηθελε «Σλαβομακεδονία» ο Ανδρέας

Μάιος 21, 2010

Ας μην λησμονούμε πως πέρα από την τρέχουσα πρόταση της σημερινής κυβέρνησης για ονομασία των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία», υπήρξε και η πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου το 1994.

Και αναφέρομαι σε αναγνώστη που προτάσσει την παλαιά ονομασία της περιοχής των Σκοπίων, ως ‘νοτιοσλαβία’ ή ‘Βαρντάσκα’.

Ένα κείμενο από το αρχείο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», του Τάκη Μίχα, μας θυμίζει το σχετικό:

"Το όνομα «Σλαβομακεδονία» για τη γειτονική χώρα υιοθέτησε με ενθουσιασμό ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 - υπερβαίνοντας έτσι τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών για τη μη αποδοχή σύνθετης ονομασίας που περιλαμβάνει το «Μακεδονία».

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας σε πρόσφατη συνέντευξή του, σε (σλαβο)Μακεδόνες δημοσιογράφους. Οπως είπε ο κ. Παπούλιας: «Το 1995 είχε προταθεί το "Σλαβομακεδονία" από ξένους μεσολαβητές. Ανεβαίνω λοιπόν στο Καστρί και λέω στον Ανδρέα: "Πρόεδρε, στη συζήτηση έπεσε το όνομα 'Σλαβομακεδονία' - Τι να πω;". Και ο Ανδρέας απάντησε: "Να πεις ότι το δέχεσαι χθες!"». Στη συνέντευξή του ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στους λόγους που τον έκαναν να αρνηθεί την πρόταση του Γερμανού πρώην υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, για «Νέα Μακεδονία».

«Το "Σλαβομακεδονία" σε αντίθεση με το "Νέα Μακεδονία" περιείχε το διακριτικό στοιχείο που εμπόδιζε τη διατύπωση αλυτρωτικών αιτημάτων». Πάντως, ο κ. Παπούλιας παραδέχθηκε ότι η ονομασία αυτή δεν θα ικανοποιούσε το αλβανικό στοιχείο.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε το γεγονός ότι ο τ. πρόεδρος της γειτονικής χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ θεωρούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου τον πιο «επικίνδυνο από τους Ελληνες πολιτικούς». Ο Παπανδρέου, κατά τον Γκλιγκόροφ, ήταν ο μόνος Ελληνας πολιτικός που είχε κατανοήσει ότι μόνο οι ΗΠΑ είχαν τη δυνατότητα να προωθήσουν λύσεις στα Βαλκάνια και δεν έχανε τον καιρό του προσπαθώντας να πείσει τους Ευρωπαίους.

Η συνέντευξη του κ. Παπούλια αποτελεί μέρος μιας σειράς συνεντεύξεων με Ελληνες και ξένους πολιτικούς, που θα περιληφθούν σε ένα ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί το επόμενο έτος και θα έχει θέμα τη δημιουργία του κράτους της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

( σημ. αναφερόμαστε στο φύλλο της εφημερίδας της 29ης Οκτωβρίου 2004)





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος