Σκοπιανή προεδρία: Ζητάμε μια λύση που δεν θα αγγίζει την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα μας




Μάιος 21, 2010

«Το σκοπιανό κοινοβούλιο ενέκρινε διάφορα έγγραφα που δεσμεύουν την Κυβέρνηση να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα υπό της αιγίδας των ΟΗΕ.

» Τα έγγραφα αυτά αναφέρουν σαφώς», όπως τονίζεται από το σκοπιανό κανάλι Άλφα, «ότι η επίλυση της διαφοράς δεν μπορεί να αγγίζει την εθνική, τη γλωσσική και πολιτιστική ταυτότητα του λαού της πΓΔΜ».

»Ο σεβασμός και η προστασία της εθνικής, πολιτισμικής και γλωσσικής ταυτότητας κάθε ατόμου αποτελεί μια από τις βασικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Συνέλευσης της συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βελιανόσκι, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπου φιλοξενήθηκε η Σκοπιανή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, παρουσία της πολυάριθμης παρουσίας των ευρωβουλευτών, ο Βελιανόσκι τόνισε ότι ο στόχος του σκοπιανού Κοινοβουλίου είναι η εναρμόνισή του με το ευρωπαϊκό δίκαιο και η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

«Η πΓΔΜ είναι ένα ενιαίο κράτος με πολυεθνική, πολυγλωσσική και πολυτισμική κοινωνία. Εγκρίθηκαν συνταγματικές αλλαγές που απορρέουν από τη συμφωνία της Αχρίδας και προετοιμάζονται και άλλοι νόμοι που σαφέστατα αναφέρονται στην τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την σύσταση που έχουμε λάβει ώστε να ενταχθούμε στην ΕΕ».

Ο Βελιανόσκι παραδέχτηκε ότι η πΓΔΜ πρέπει να προχωρήσει και σε άλλες σημαντικές αλλαγές, ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα της χώρας καθώς και μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς και στην ανάπτυξη, επίσης, όλων των επιχειρησιακών μηχανισμών που αναφέρονται στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων , Αντόνιο Μιλοσόσκι, τόνισε ότι οι εθνικές προοπτικές συνδέονται με τα συμφέροντα της περιοχής αλλά σαφώς ακολουθούν των κυρίων ενδιαφερόντων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η δέσμευσή μας για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η συμβολή μας στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη της περιοχής είναι ισχυρότερη από ποτέ», τόνισε ο Μιλοσόσκι.

Στην Ημερήσια Διάταξη ( στην ατζέντα) της Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων, θέματα που σχετίζονται με την προσεχή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί από τις 21-25 Ιουνίου. Τα περισσότερα θέματα αφορούν καταγγελίες και έγγραφα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς νομικές, πολιτικές και οικονομικές υποθέσεις. Θέματα για την ανάπτυξη, το περιβάλλον, τη γεωργία και περιφερειακά ζητήματα. Ακόμη και θέματα για την ισότητα των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος