Γ.Γ. ΟΗΕ: ΜΗΝ ΣΚΟΤΩΝΕΤΕ ...ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Μάιος 4, 2010



«Δολοφονούνται δημοσιογράφοι», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «όχι ως ανταποκριτές σε πεδία μαχών, αλλά δουλεύοντας σε συνθήκες ειρήνης, και πολλοί από αυτούς, εξέδιδαν μικρές εφημερίδες, αλλά έχασαν τη ζωή τους επειδή προσπαθούσαν να φέρουν στο φως της ημέρας εγκληματικές πράξεις και τη διαφθορά της κοινωνίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε τα παραπάνω σε ‘πάνελ’ συζήτηση που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της επισήμανσης της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου και των ΜΜΕ.

«Η ΟΥΝΕΣΚΟ, πρόσθεσε ο Μπαν Κι Μουν, καταδίκασε τη δολοφονία εβδομήντα επτά (77) δημοσιογράφων το περασμένο έτος 2009, σε χώρες που ενοχλούνται από την αλήθεια».

Έκανε έκκληση ο Γ.Γ. προς τις χώρες μέλη του ΟΗΕ, ώστε οι κυβερνήσεις των κρατών, να προστατεύουν τους δημοσιογράφους που επιτελούν το καθήκον τους και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλοι εκείνοι οι οποίοι ευθύνονται για τις δολοφονίες των συναδέλφων τους.

Στην έκκλησή του, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν συνιστά στις κυβερνήσεις όλων των χωρών του κόσμου να αναγνωρίσουν το σπουδαίο έργο που επιτελούν οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, καθώς παλεύουν καθημερινά για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Την  παγκόσμια ημέρα της ελευθερίας των ΜΜΕ κήρυξε η Γενική Ολομέλεια των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 1993, με βάση την Διακήρυξη των ανεξάρτητων και πλουραλιστικών ΜΜΕ, η οποία ψηφίστηκε στις 3 Μαίου του 1991, στη διάσκεψη του ΟΗΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Βιντούκ , πρωτεύουσα της Ναμίμπιας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος