Σκόπια: Το κράτος με τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη




Μάιος 25, 2010

Η πΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, με 33 τοις εκατό», γράφει σήμερα η εφημερίδα «Βέσνικ» των Σκοπίων.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει η σκοπιανή εφημερίδα είναι από το κρατικό περιοδικό της Κροατίας «Η Τράπεζα» και σημειώνει ότι αμέσως μετά, έρχεται η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 23,4%, η Κροατία και το Μαυροβούνιο με άνεργο πληθυσμό στο 14,7 τοις εκατό.

Οι μισθοί στα Σκόπια είναι οι χαμηλότεροι στην περιοχή, ενώ χαμηλότερες αποδοχές κατά μέσο όρο έχει η Σερβία με 320 Ευρώ, η Βοσνία με 390, το Μαυροβούνιο με 450, ενώ σε καλύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία και η Σλοβενία από 720 έως 930 Ευρώ κατά μέσο όρο.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι Σκοπιανοί πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και ο μέσος μισθός που είναι 21 χιλιάδες δηνάρια το μήνα δεν απηχούν στις πραγματικές αποδοχές.

Το υψηλό ποσοστό ανεργίας της πΓΔΜ είναι ένα ‘πάγιο’ φαινόμενο της τελευταίας εικοσαετίας, σημειώνει η εφημερίδα. Το ποσοστό αυτό της χώρας το έχουν μόνον οι χώρες του τρίτου κόσμου ή εκείνες που καταστράφηκαν από πολέμους, γράφει η «Βέσνικ»

Τα ίδια ποσοστά ανεργίας παρουσιάζουν οι χώρες Ζιμπάμπουε, Λιβερία, Τουρκμενιστάν, ενώ παραπλήσια κατάσταση αγοράς εργασίας έχει το Καμερούν, η Ισημερινή Γουϊνέα, το Μαλί καθώς σε αμέσως καλύτερη κατάσταση είναι οι χώρες Αλβανία, Γεωργία, Μολδαβία και ο Λίβανος.

Η ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 10 τοις εκατό.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος