Ουάσιγκτον προς Σκόπια: Αποφασίστε για την ονομασία το συντομότερο




Μάιος 14, 2010

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την ηγεσία των Σκοπίων να επισπεύσει τις διαδικασίες για την επίλυση της ονομασίας με την Ελλάδα.

Στη συνάντηση Φίλιπ Γκόρντον, βοηθού της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρυ Κλίντον, με τον σκοπιανό πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι, δεν τέθηκε, όπως σημειώνει το κανάλι «Α1», ζήτημα ούτε ‘Βόρειας Μακεδονίας’ , ούτε κάποιας άλλης ονομασίας, αλλά μόνο όσο το δυνατόν συντομότερη λήψη απόφασης για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα.

Ο Φίλιπ Γκόρντον και ο Γκρουέφσκι συναντήθηκαν στο Ζάγκρεμπ, όπου ο αμερικανός διπλωμάτης τόνισε στο σκοπιανό πρωθυπουργό ότι η ευκαιρία είναι μοναδική για τα Σκόπια και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί τέτοια ευκαιρία για την επίλυση της διαφοράς, στο άμεσο μέλλον.

Το κύριο θέμα συζήτησης των δύο πολιτικών ήταν η ασφάλεια στην περιοχή και καταδίκασαν από κοινού τις τελευταίες μορφές τρομοκρατίας από εξτρεμιστικά στοιχεία και συμφώνησαν ότι οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με πολικές διαδικασίες που βασίζονται στις δημοκρατικές αρχές.

«Και ο τελευταίος κίνδυνος για την ασφάλεια των Βαλκανίων θα εξαλειφθεί από τη στιγμή που η πΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Αυτό είναι το μήνυμα της Ουάσιγκτον που έφερε στην μίνι περιοδεία του, ο ύπατος εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζει το «Α1», και προσθέτει «για αυτό η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η λύση της διαφοράς με την Ελλάδα ανήκει στα επείγοντα θέματα της αμερικανικής πολιτικής για την περιοχή».

Στη συνάντηση του Ζάγκρεμπ ο Γκρουέφσκι συναντήθηκε, επίσης, με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα.

Βασικό θέμα της συνάντησής τους ήταν η ασφάλεια της περιοχής.

Σύμφωνα με δηλώσεις του σκοπιανού κυβερνητικού εκπροσώπου, οι δύο πρωθυπουργοί καταδίκασαν έντονα όλες τις εξτρεμιστικές δραστηριότητες, το λαθρεμπόριο και την εγκληματικότητα. Επεσήμαναν, ακόμη, την πρόοδο που παρουσιάστηκε στην εφαρμογή της Συμφωνίας- πλαισίου, για τα δικαιώματα των εθνοτήτων της πΓΔΜ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος