Αλβανία: Γερμανός καθηγητής υποστηρίζει ότι οι Ρουμάνοι και οι Βλάχοι είναι διαφορετικές φυλές





Ιούνιος 19, 2010

Η αλβανική εφημερίδα ‘Στάρτ’ φιλοξενεί σήμερα ένα άρθρο του γερμανού καθηγητή Theda Kahl ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Ρουμάνοι της Ρουμανίας δεν έχουν καμία σχέση με τους Αρουμούνους και τους Βλάχους στην Αλβανία και στην Ελλάδα.

Το άρθρο αυτό δίνεται ως απάντηση στην προσπάθεια της Ρουμανίας να εντάξει στο ρουμανικό λαό έναν αριθμό Αρουμούνων ή Βλάχων που ζουν, όπως γράφει το δημοσίευμα, στην Ελλάδα και στη Αλβανία.

Ο αναφερόμενος γερμανός καθηγητής έχει δημοσιεύσει το βιβλίο: «Εθνικότητα και χωρικός διαχωρισμός του βλάχικου στοιχείου στην Ευρώπη».

«Οι Ρουμάνοι της βόρειας Βαλκανικής διαφέρουν από τους Αρουμούνους ή Βλάχους στο νότιο μέρος της χερσονήσου. Θα πρέπει να εξηγηθεί ότι όλοι οι λαοί της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ρουμανίας στη διάρκεια του Μεσαίωνα συνήθιζαν να αποκαλούν τους Ρουμάνους ως Βλάχους.

Με το διαχωρισμό των εθνοτήτων και την απόκτηση εθνικής ταυτότητας στα εθνικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης (19ος αιώνας) οι Ρουμάνοι ζούσαν στα βόρεια Βαλκάνια, πέρα δηλαδή από τους Βλάχους που είχαν σαφή επίδραση από τους Λατίνους» δήλωσε, σε συνέντευξή του ο καθηγητής Kahl στην Deutsche Welle.

Εξηγεί ακόμη ότι « σχετικά με την ίδια γλώσσα, ο κοινές ρίζες βρίσκονται στην χυδαία έκφραση της Λατινικής, και απηχεί σε μια διάλεκτο που μιλούσαν οι αυτόχθονες λαοί κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 1000 ετών, υποστηρίζει ο συγγραφέας, αναπτύχθηκαν γλωσσικές συνήθειες που είναι εντελώς διαφορετικές από άλλες περιοχές. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια κοινή γλώσσα και κοινή ταυτότητα. Η βλάχικη γλώσσα μιλιέται μεταξύ των Βλάχων και δεν ταυτίζεται με τη Ρουμανική και αντιστρόφως.

Η Ρουμανία επιχειρεί με μια πρόχειρη έκφραση της εθνογραφίας, να τους εντάξει όλους αυτούς ως Ρουμάνους. Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που αποβλέπει στη «Μεγάλη Ρουμανία» και δεν την ενδιαφέρουν οι πραγματικές ταυτότητες των ανθρώπων αυτών.

‘Αρουμούνοι’ βρίσκονται στην Ελλάδα και στην Αλβανία και προέρχονται από την βυζαντινή περίοδο και μιλούν οι περισσότεροι ελληνικά αλλά και αλβανικά αν και προέρχονται μέσα από την Οθωμανική εποχή.

Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ρουμανίας, ζήτησε στην επίσκεψή του στα Τίρανα, να αναγνωρίσει η Αλβανία τους Βλάχους ως μειονοτική κοινότητα της Ρουμανίας, ένα ισχυρισμός που τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έγινε αποδεκτός από τη Αλβανία. Το αίτημα αυτό πυροδότησε αντιδράσεις στα Τίρανα εκείνες τις ημέρες και «ήταν ένα άκαιρο αίτημα για τη χώρα, αν και οι Βλάχοι στη χώρα μας έχουν όλα τα δικαιώματα, όπως και οι αυτόχθονες Αλβανοί».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος