Βούλγαρος ΥΠΕΞ: Η Τουρκία ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια




Ιούνιος 23, 2010


Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Νικολάϊ Μλαντένοφ, ο οποίος συμμετείχε, χθες Δευτέρα, στη Σύνοδο Κορυφής της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Κωνσταντινούπολη, σε συνέντευξή του προς το τουρκικό ραδιόφωνο, έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας.

«Η Τουρκία έκανε πολλά θετικά πράγματα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια» δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η βουλγαρική ‘Ακτουάλνο’.

Ο Μλαντένοφ, στο τουρκικό εθνικό ραδιόφωνο, είπε ότι « η Τουρκία κατά τα τελευταία χρόνια έκανε πολλές θετικές μεταρρυθμίσεις. Στη διαδικασία αυτή η τουρκική κοινωνία δεν θα πρέπει να αισθάνεται απομονωμένη. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να είναι τίμιες και ειλικρινείς με την ανησυχία που εκφράζει η Τουρκία για μια ευρωπαϊκή προοπτική»

Σε ερώτηση πως βλέπει τη Τουρκία που ανοίγεται οικονομικά με ανατολικές χώρες (Ρωσία), ο Βούλγαρος υπουργός εξωτερικών, δήλωσε ότι «είναι πολύ φυσιολογικό και σημαντικό για την Τουρκία να ενισχύει τους δεσμούς της με ανατολικούς γείτονες της».

Τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

Ο Νικολάϊ Μλαντένοφ αναφερόμενος στη διεθνή τρομοκρατία επεσήμανε ότι « η καταπολέμηση της τρομοκρατίας αποτελεί κοινό πρόβλημα όλων των χωρών» και κατέληξε: «Η Τουρκία συμμετέχει σε όλα τα διεθνή θεσμικά όργανα και είναι από πιο δραστήριες χώρες στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος