Αλβανία: Ετοιμάζει εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας





Ιούνιος 23, 2010

Τίρανα.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το νομικό πλαίσιο ώστε να ανοιχθεί ο δρόμος για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη χώρα. Η κοινοβουλευτική επιτροπή ‘παραγωγικών δραστηριοτήτων’ ενέκρινε, ήδη, τις αλλαγές που πρότεινε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας για την Αλβανία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα ‘Μπαλκάν’, οι τροποποιήσεις θεωρήθηκαν αναγκαίες προκειμένου να λάβει η Αλβανία τη σχετική άδεια για δημιουργία ενός πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

«Με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών ιδρύθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ως θεσμικό όργανο που έχει αποστολή την ανάπτυξη των εθνικών πυρηνικών προγραμμάτων και διαχειρίζεται τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με την ανάπτυη του συνολικού νομοθετικού πλαισίου για την υποστήριξη του εθνικού πυρηνικού προγράμματος» δήλωσε ο Μίλο Κουνέσκα από τον Εθνικό Ατομικό Οργανισμό.

Το πρώτο βήμα, τονίζει η εφημερίδα, για την υλοποίηση του πυρηνικού προγράμματος ήταν η συγκρότηση του Πυρηνικού Οργανισμού. Ο θεσμός αυτός έχει ως κύριο καθήκον τη διαμόρφωση της εθνικής πυρηνικής ενέργειας.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος