Βουλγαρία: «δεν είπαμε το τελικό όχι για τον αγωγό «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη»


Ιούνιος 11, 2010 -18:40

Σόφια

«Η Βουλγαρία θα περιμένει την επίσημη αξιολόγηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον του αγωγού πετρελαίου Μπουργάς – Αλεξανδρούπολη. Επί του παρόντος η χώρα μας δεν έχει αναλάβει επίσημα δράση να τερματίσει τη συμμετοχή της στο σχέδιο κατασκευής του»

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από το γραφείο Τύπου της βουλγαρικής Κυβέρνησης σήμερα το απόγευμα.

Στη διάρκεια των συνομιλιών με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη Βουλγαρία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πρέσβειρας της Ελλάδας στη Βουλγαρία Μαγδαληνής Κουμανάκου, για την κατασκευή του αγωγού «Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη», ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, υποστήριξε ότι ο πληθυσμός της περιοχής Μπουργκάς και οι τοπικοί εμπειρογνώμονες, είναι ενάντια στην υλοποίηση του αγωγού, επειδή διέρχεται μέσα από το δίκτυο ‘Natura 2000 ’, των προστατευομένων περιοχών, δεν υπάρχουν, επίσης, εγγυήσεις για την καταβολή του φόρου και τέλος το λιμάνι του Μπουργκάς είναι στενό και γεμάτο κινδύνους για ενδεχόμενο δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας από την καθημερινή διέλευση των δεξαμενοπλοίων μέσα σε αυτό.

Με πρόταση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας η συνάντηση με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα γίνεται σε μηνιαία βάση.

Ο στόχος των μηνιαίων αυτών συνεδριάσεων με τους επικεφαλής των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Βουλγαρία είναι «η θεώρηση και η ανάλυση όλων των διεθνών θεμάτων που απασχολούν τη Βουλγαρία με πλήρη και διαφανή τρόπο».

Αυτό κατέστη σαφές, γράφει το ‘Φόκους’ στη διάρκεια της συνέντευξης του πρωθυπουργού Μπορίσοφ και του πρέσβη της Ισπανίας στη Βουλγαρία Χόρχε Φουέντες, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό της ισπανικής προεδρίας των πρεσβευτών των χωρών μελών της ΕΕ.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος