Σκόπια: ‘προεκλογικό χαρτί’ το ζήτημα του ονόματος

"Αν η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έχει βρει λύση στο όνομα, να το δηλώσει στο λαό"…



Σκόπια  20 Ιουνίου 2010



Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέφσκι, κάλεσε σήμερα, τον αρχηγό του σοσιαλιστικού κόμματος (SDSM), Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, να ανακοινώσει στο λαό τη λύση που έχει για το ζήτημα του ονόματος της χώρας.

«Ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι απαιτείται μια νέα πολιτική δύναμη ώστε να επιλυθεί γρήγορα η διαμάχη για το όνομα, ας ανακοινώσει στο λαό τι εννοεί και τα σχέδια που έχει προγραμματίσει για αυτό», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Γκρουέφσκι και επανέλαβε ότι η καθυστέρηση της επίλυσης του θέματος της ονομασίας είναι εμπόδιο για την ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η κυβέρνησή του πραγματοποιεί τακτικές διαβουλεύσεις με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και εξέφρασε την ελπίδα οι συνομιλίες αυτές να οδηγήσουν σε μια πρόταση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές.

Ο Γκρουέφσκι, ο οποίος έθεσε σήμερα το θεμέλιο λίθο σε κτίριο του υπουργείου Γεωργίας και Δασών, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η επίλυση της διαφοράς δεν είναι μόνον θέμα της χώρας του αλλά και της άλλης πλευράς.

Υποστήριξε ότι η λύση η οποία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή δεν θα έθετε σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα και την κρατική υπόσταση.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος