Εφημερίδα Ντνέβνικ: Η πΓΔΜ να ονομαστεί «Ιλλυρική Μακεδονία»…




Ιούνιος 17, 2010.

Ο πρόεδρος των βετεράνων και μέλος του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού, Φαζλί Βέλιου, προτείνει μια συμβιβαστική λύση για το όνομα της πΓΔΜ σε «Ιλλυρική Μακεδονία».

Το παραπάνω δημοσιεύει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» και σημειώνει ότι αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από τα μέλη του συλλόγου των βετεράνων και την οποία έχει υποβάλλει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, μέσω του Τεύτα Αρίφη, που έχει την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής για τις πολιτικές υποθέσεις.

Ο Βέλιου ζητά το αλβανικό στοιχείο της πΓΔΜ να είναι μέρος των συνομιλιών που πραγματοποιούνται για το όνομα της χώρας, για να υποστηρίξει την πρότασή του.

«Το νέο όνομα θα πρέπει να αναγνωρίσει την από αιώνων διαβίωση των απογόνων των Ιλλυριών- που είναι οι Αλβανοί- στα εδάφη αυτά, ώστε να διασωθεί το πραγματικό όνομα της χώρας», αναφέρει στην πρότασή του και η οποία στηρίζεται από όλο το αλβανικό στοιχείο της πΓΔΜ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Δεν δημοσιεύεται, όμως, αν για την πρότασή του αυτή, έχει ενημερώσει το εγγονό του, ο οποίος ηγείται του κόμματος DUI, τον Αλί Αχμετί δηλαδή, και ο οποίος συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Πάντως, εκπρόσωπος του DUI, χθες, εξεπλάγη από την πρόταση που ετέθη από τους βετεράνους του Απελευθερωτικού Στρατού και όπως σημειώνει η «Ντνέβνικ» ίσως το αλβανικό κόμμα ιδιοποιηθεί την ιδέα αυτή.



( Το δημοσίευμα αυτό παρουσιάστηκε και στην βουλγαρική εφημερίδα «Ακτουάλνο», σήμερα, με πολλά ειρωνικά σχόλια από τους βούλγαρους αναγνώστες )

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος