Βιέννη: Κέντρο Διεθνούς Κατασκοπείας

Ιούλιος 11, 2010.

Περισσότερα από 20 χρόνια μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και την πτώση του Βερολίνου, οι μυστικές υπηρεσίες δεν σταματούν να δραστηριοποιούνται, στο κέντρο της Ευρώπης, με ‘φόντο’ τους εχθρούς Ρώσους ή ανάλογα τους Αμερικάνους.

Στο ‘παιχνίδι’ αυτό η Βιέννη ήταν και παραμένει ως Κέντρο Παγκόσμιας Κατασκοπείας, όπως σημειώνει το BBC-I, το οποίο εξηγεί γιατί η αυστριακή πρωτεύουσα έγινε ο τόπος ανταλλαγής των κατασκόπων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών, που ήθελαν να είναι μέρος του παγκόσμιου γίγνεσθαι, είχαν συνεργάτες ή υπαλλήλους στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η ίδια λογική διέπει και σήμερα τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πόλη, εξηγεί ο Σίγκφριντ Μπερ, επικεφαλής του Αυστριακού Κέντρου Πληροφοριών, Προπαγάνδας και Μελετών Ασφαλείας.

Σε δήλωσή του, μάλιστα, ο Μπερ λέει, ότι παρότι ο ψυχρός πόλεμος έχει ήδη γίνει παρελθόν, εντούτοις στην αυστριακή πρωτεύουσα διακινούνται από τρεις έως τέσσερις χιλιάδες πράκτορες και πληροφοριοδότες.

Οι περισσότεροι από αυτούς ασχολούνται με την οικονομική και τεχνολογική κατασκοπεία, λόγω του ότι η πολιτική πληροφορία έχασε την αξία της, αν και έχει τη σημασία της, στις οικονομικές πολιτικές των διεθνών Οργανισμών.

Η Βιέννη είχε γίνει το Κέντρο των Κατασκόπων μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατάρρευση της Αυστρο-Ουγγαρικής Μοναρχίας και ιδιαίτερα στο μεσοδιάστημα των δύο παγκόσμιων πολέμων.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η αυστριακή πρωτεύουσα ήταν γεμάτη από στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που ήταν οι νικητές του πολέμου.

Μετά το 1955 η Αυστρία κήρυξε ουδετερότητα και οι συμμαχικές δυνάμεις αποχώρησαν. Οι μυστικές υπηρεσίες όμως παρέμειναν για να διαχειρίζονται πληροφορίες από την ‘άλλη πλευρά’.

Σήμερα, η Βιέννη, θεωρείται Παγκόσμιο Κέντρο διακίνησης πληροφοριών και κατασκοπείας.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος