Σκόπια: Κατάσχεση σκοπιανών βιβλίων στα αλβανικά σύνορα

Ιούλιος 10, 2010.



Περίεργη υπόθεση χαρακτηρίζεται η κατάσχεση 8.500 παιδικών βιβλίων, γραμμένα στη σκοπιανή γλώσσα, που θα δωρίζονταν σε πληθυσμούς της βόρειας Αλβανίας και του Μαυροβουνίου που οι Σκοπιανοί τους θεωρούν ομογενείς τους.



Τα βιβλία που ‘ταξίδευαν’ με ένα ‘βαν’ και ανήκαν στη λεγόμενη σκοπιανή «Επιτροπή Πολιτισμού για το Σπίτι».

Σε μεγάλη εξόρμηση που προέβη η επιτροπή αυτή,  κατάφερε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό παιδικών βιβλίων, από κατοίκους του Σκοπίων, του Στιπ και Μοναστηριού,  για ‘τις μειονότητες' που βρίσκοναι στις γειτονικές χώρες.

Τροχοπέδη, όμως, μπήκε στην αποστολή αυτή, από Αλβανούς τελωνειακούς στα αλβανοσκοπιανά σύνορα, κατόπιν εντολής των αλβανικών αρχών.

Οι σκοπιανοί είχαν σχηματίσει ένα κομβόι τριών αυτοκινήτων όπου μαζί με τα βιβλία ήταν και εκπρόσωποι της σκοπιανής τηλεόρασης καθώς και ηθοποιοί, οι οποίοι θα προσέδιδαν την  ανάλογη δημοσιότητα.

Οι αλβανικές αρχές, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του σκοπιανού ‘ρεπόρτερ’, τους ζήτησαν παράλογα πράγματα, όπως άδεια εισαγωγής, συνοδευτικά έγγραφα κλπ.

Και επειδή στερούνταν από αυτά, τα βιβλία που ήταν σε κούτες κατασχέθηκαν.

Το θέμα αυτό προβλήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, ως παρατυπία των αλβανικών αρχών, σε μια αθώα και ευγενική καλή θέληση των Σκοπιανών…



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος