Αλβανία: Μεγαλώνει η πολιτική κρίση

Ιούλιος 1, 2010.

Η αξιωματική αντιπολίτευση της Αλβανίας, το Σοσιαλιστικό  Αλβανικό Κόμμα, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μποϊκοτάρει το Κοινοβούλιο, μετά την αποτυχία της επίλυσης της διαφοράς με τον πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα, όσον αφορά τις παρατυπίες που έγιναν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Οι σοσιαλιστές που κατέχουν τις 65 από τις 140 βουλευτικές έδρες, αποφάσισαν σήμερα να μην συμμετάσχουν σε ψηφοφορίες στη Βουλή, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γράμο Ρούσι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε, ακόμη,  να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες στους δρόμους των Τιράνων, μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, ότι δεν κάνει δεκτή την αίτησή του για εκ νέου καταμέτρηση των ψήφων, αφού αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν πριν από ένα χρόνο.

Οι Σοσιαλιστές οι οποίοι προέβησαν σε απεργία πείνας το περασμένο Μάιο μποϊκοτάροντας τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου, είχαν πειστεί από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών κρατών να σταματήσουν την απεργία πείνας.

Μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συναντήθηκαν επανειλημμένα με τις αλβανικές πλευρές, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποια πρόοδος ή προθυμία για συμβιβασμό.

Λόγω της πολιτικής κρίσης και του μποϋκοτάζ του αλβανικού Κοινοβουλίου από τους Σοσιαλιστές, δεν έχουν εγκριθεί πολλοί νόμοι για μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

Τα Τίρανα πέρσι υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος