Σκόπια: Ο Δρούτσας λέει ότι ο Γκρουέφσκι αλλάζει στάση




Ιούλιος 7, 2010

«Τα μηνύματα που αποστέλλονται, από την ελληνική πλευρά, στη σκοπιανή ηγεσία δίνουν ελπίδες για μια πιθανή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το όνομα», αναφέρει σήμερα η σκοπιανή τηλεόραση ‘Σίτελ’.

Σύμφωνα με τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, σε συνέντευξή του στον ελληνικό ραδιοσταθμό «Real Fm», δήλωσε ότι τα θετικά μηνύματα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που δέχονται τα Σκόπια από τη διεθνή κοινότητα.

«Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Γκρουέφσκι, στέλνει δειλά μηνύματα γιατί συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει στάση, αν πραγματικά επιθυμεί ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τη χώρα του. Έτσι αποφασίσαμε αν περιμένουμε, αν θέλουμε έχουμε εποικοδομητικό αποτέλεσμα. Οφείλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ και να εξετάσει σοβαρά τις προτάσεις ώστε να προχωρήσουμε» είπε ο Δρούτσας.

Η επίσημη Αθήνα δήλωσε ότι αν ο Γκρουέφσκι άλλαξε πράγματι στάση τότε υπάρχει δυνατότητα προόδου στο ζήτημα του ονόματος.

Η λύση σύμφωνα με τον Δρούτσα θα πρέπει να πληροί τους καθιερωμένους όρους :ένα όνομα με γεωγραφικό περιεχόμενο για συνολική χρήση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το μήνυμα ότι το ευρωπαϊκό μέλλον της πΓΔΜ, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς λύση στη διαφορά των δύο μερών.

Η διεθνής κοινότητα κατανόησε τη σοβαρότητα των ελληνικών θέσεων και την πίεση για τον εξορθολογισμό των Σκοπίων.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος