Σκόπια: αποσύρεται σχολικό βιβλίο γιατί είχε την εικόνα του Μωάμεθ




Αύγουστος 19, 2010

Η εικόνα του Προφήτη Μωάμεθ είχε συμπεριληφθεί στο σχολικό βιβλίο «Κοινωνία» της πέμπτης τάξης και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της απόσυρσής του, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας των Σκοπίων Τοντόροφ, αναφέρει σήμερα η τηλεόραση «Άλσατ» στην σκοπιανή γλώσσα.

Στο δημοσίευμα σημειώνονται πολλά λάθη σχετικά με τις θρησκείες που υπάρχουν στην πΓΔΜ, όπου αναγράφεται ότι η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ορθόδοξοι χριστιανοί , το 19% είναι μουσουλμάνοι, ενώ 1 τοις εκατό ανήκουν σε άλλες θρησκείες. Αντιδρούν και σε αυτές τις θρησκευτικές αναλογίες αυτές οι μουσουλμάνοι, υποστηρίζοντας ότι είναι περισσότεροι.

«Το σκάνδαλο είναι ακόμη μεγαλύτερο για τους πιστούς μουσουλμάνους, γιατί δημοσιεύεται μια εικόνα του Προφήτη Μωάμεθ και σύμφωνα με τις αρχές της ισλαμικής θρησκείας απαγορεύεται αυστηρά», τονίζει το Άλσατ.

« Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τους οποίους αποφασίσαμε το βιβλίο αυτό να αποσυρθεί. Είμαι βέβαιος ότι άλλα λάθη δεν θα επαναληφθούν και για το σκοπό αυτό έχουμε δημιουργήσει μια σοβαρή ομάδα ελέγχου που θα είναι πλήρως αφοσιωμένη στο έργο αυτό», δήλωσε ο σκοπιανός Υπουργός Παιδείας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Σκεντέρ Χασάνι, μέλος της ελεγκτικής ομάδας εντόπισε τρομερά λάθη στο σχολικό βιβλίο. Ο πρόλογος του βιβλίου έχει προσανατολισμό μόνον για τους Σλάβους της πΓΔΜ και όχι για τους Αλβανούς και θα πρέπει να μεταφραστεί και στα Αλβανικά.



«Όσον αφορά τις θρησκείες υπάρχουν αντιφατικές εικόνες για τον αριθμό του μουσουλμανικού πληθυσμού, το σοβαρότερο όμως ήταν η απεικόνιση της εικόνας του Μωάμεθ και όλοι γνωρίζουν ότι αυτό απαγορεύεται», είπε ο Χασάνι.

Η δημοσίευση της εικόνας του Προφήτη Μωάμεθ στη Δανία, πριν από μερικά χρόνια προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου. Υπήρξαν τότε διαμαρτυρίες και στα Σκόπια, σημειώνει το Άλσατ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος