Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ΗΠΑ): να επιλυθεί άμεσα το θέμα της ονομασίας με τα Σκόπια






Αύγουστος 28, 2010.



Πρέπει να επισπευτούν οι προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβασμού, στη διαφορά του ονόματος της πΓΔΜ, μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή πιθανών αρνητικών συνεπειών για την πΓΔΜ, την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, καθώς και μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, όσον αφορά το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

Τα παραπάνω αναφέρει η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων (ICG) των ΗΠΑ, προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η ICG, συνέστησε τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τα κράτη που έχουν άμεση σχέση με τις αναφερθείσες χώρες, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Η ICG, ακόμη προειδοποιεί ότι η ιδέα του διαχωρισμού του Κοσσυφοπεδίου με ενδεχόμενη ανταλλαγή εδαφών, μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, μπορεί να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή με εμφανείς αποσχιστικές τάσεις στην πΓΔΜ και την Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Το ενδεχόμενο αυτό, η διεθνής κοινότητα, επισημαίνει η Διεθνής Ομάδα Κρίσης, πρέπει να το εμποδίσει.

Τα Σκόπια, το Σεράγεβο και το Κοσσυφοπέδιο οφείλουν να απομονώσουν τα προβλήματά τους, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Και μια σοβαρή μείωση της έντασης, θα προκύψει με την επίλυση της διαφοράς για το όνομα το Σκοπίων, και της ένταξης της πΓΔΜ στην βορειοατλαντική συμμαχία, προβλέπει η Διεθνής Ομάδα Κρίσης.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος