Τουρκία: « Η Ελλάδα δεν αποτελεί εθνική απειλή»

Αύγουστος 26, 2010.



Η Τουρκία άρει από τον κατάλογό της μια ομάδα κρατών που θεωρούσε ότι απειλούσαν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Όπως δημοσίευσε η τουρκική εφημερίδα  "Milliyet",  βγαίνουν από τον κατάλογο αυτόν το Ιράν, η Ρωσία, η Ελλάδα και το Ιράκ.

Η τουρκική έκθεση περιλαμβάνει  αναβαθμισμένο κατάλογο με νέα στοιχεία, για ενδεχόμενη απειλή κατά του τουρκικού κράτους και ο οποίος θα εγκριθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (MGK) τον προσεχή Οκτώβριο.

Στην έκθεση αναφέρονται οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ιράν ως βέλτιστες, αφού αγοράζει ήδη το ένα τρίτο του εισαγόμενου φυσικού αερίου από το Ιράν. Η Άγκυρα ελπίζει , επίσης, ότι η βελτίωση των σχέσεων, θα διευκολύνει την πώληση και τη δεύλευση του ιρανικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Η Ελλάδα που αποτελούσε την ‘κύρια απειλή’ για την Τουρκία, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν είναι πλέον στον κατάλογο λόγω της αύξησης των διμερών οικονομικών και πολιτικών δεσμών, αφού έχει μειωθεί η στρατιωτική απειλή πολέμου στο Αιγαίο. Το 2005 η Ελλάδα αναθεώρησε τα χωρικά της ύδατα από τα 12 μίλια και ο κίνδυνος του ‘casus belli’, απομακρύνθηκε.


Το Ιράκ θεωρούνταν στο παρελθόν ως ενδεχόμενος κίνδυνος για την Τουρκία με βάση την ύπαρξη και λειτουργία του εκτός νόμου κουρδικού εργατικού κόμματος (PKK) στο βόρειο τμήμα του που προκαλούσε εσωτερικές διαιρέσεις και αστάθεια στην περιοχή. Οι σχέσεις όμως των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί και έχουν συναφθεί μεταξύ των δύο κρατών συμφωνίες για θέματα ενέργειας και κοινής αντιμετώπισης κατά της τρομοκρατίας.

Τέλος η Ρωσία, ως παλαιότερο κομμουνιστικό κράτος, είχε κριθεί ως σοβαρή απειλή. Σήμερα όμως μοιράζονται ένα κοινό όραμα με βάση την οικονομική συνεργασία, το εμπόριο, την ενέργεια και τη σταθερότητα στην περιοχή του Καυκάσου.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος