Αλβανία: «Η 90η επέτειος της επανάστασης της Αυλώνας»

Σεπτέμβριος 9, 2010.

«Ο Αλβανός υπουργός Άμυνας, Άρμπεν Ιμάμι, μετέβη στην Αυλώνα, χθές, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της πόλης με την ευκαιρία της 90ης επετείου της επανάστασης της Αυλώνας», γράφει χαρακτηριστικά αλβανική στρατιωτική ιστοσελίδα.

Το μνημείο, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι προς τιμήν των πεσόντων κατά τη διάρκεια του πολέμου, για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους εισβολείς και στήθηκε με πρωτοβουλία των δημοτικών συμβούλων της παράκτιας πόλης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

(σ.σ. Σχετικά με την ‘απελευθέρωση της Αυλώνας’ και την ανεξαρτησία της Αλβανίας, διαβάζουμε στο «Νέο Παγκόσμιο Άτλαντα» σελ. 23:

« Με τη διακήρυξη του Αργυροκάστρου (1917), η Ιταλία φάνηκε να ενθαρρύνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου αλβανικού κράτους. Με τη συμφωνία των Τιράνων (Αύγουστος 1920 ), η Ρώμη αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αλβανίας και απέσυρε τα στρατεύματά της από τον Αυλώνα, διατηρώντας το νησί Σάσων, και στις 17 Δεκεμβρίου 1920 η διάσκεψη των πρεσβευτών στο Παρίσι επικύρωσε και πάλι την ανεξαρτησία της χώρας»)

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος