Αλβανοί: Μποϊκοτάρουν τα προπαγανδιστικά σχολικά βιβλία των Σκοπίων




Σεπτέμβριος 8, 2010.


Ο Υπουργός Παιδείας των Σκοπίων, Νίκολα Τοντόροφ, αποφάσισε να επανεξετάσει την σχολική ύλη σε πάνω από 200 βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση αυτή, όπως σημειώνει η αλβανική εφημερίδα ‘Μπαλκάν’, έρχεται μετά από αντιδράσεις που προέρχονται από το Σύνδεσμο Αλβανών Εκπαιδευτικών που διαφωνούν με το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων και με την αξιολόγηση που έχει γίνει από τους Σλάβους για τον πολιτισμό, την παράδοση και την ιστορία των Αλβανών.

Καταγγέλουν, επίσης, την σκοπιμότητα που υπάρχει στα σχολικά εγχειρίδια, που είναι γραμμένα στη σλαβική γλώσσα.

Η αντιδράσεις αυτές ανάγκασαν τον σκοπιανό υπουργό Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ να δημιουργήσει επιτροπές ελέγχου της σχολικής ύλης , οι οποίες θα περατώσουν το έργο τους εντός σαράντα ημερών.

Ο Αλβανικός Σύνδεσμος των Εκπαιδευτικών, ζήτησε, στο μεταξύ, από τους καθηγητές και τους διευθυντές των σχολείων, να μποϋκοτάρουν όλα τα σχολικά βιβλία, τα οποία έχουν αξιολογηθεί ως επιζήμια στην εκπαίδευση των μαθητών.

Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πΓΔΜ, έχουν ξεκινήσει τη νέα σχολική χρονιά χωρίς βιβλία.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος