Αλβανική Εφημερίδα: Ο Παπανδρέου « θέτει θέμα ελληνικής μειονότητας στην ένταξη της Αλβανίας»




Σεπτέμβριος 12, 2010



Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε ότι η έκρηξη του αλβανικού εθνικισμού εναντίον της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Η ασάφεια που παρουσιάστηκε σε παρουσίαση του BBC στην αλβανική γλώσσα, που αναφέρονταν στο θέμα αυτό, άφηνε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα αδιαφορεί για την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και επαφίεται μόνον, στην προστασία της από το αλβανικό κράτος με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας αυτής.

Παρά το γεγονός, τονίζει η αλβανική εφημερίδα, ότι στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό στα πλαίσια της Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, ήταν αφιερωμένο, εξ’ ολοκλήρου στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης, ρωτήθηκε εντούτοις, ο Παπανδρέου από τους δημοσιογράφους, για το γεγονός της Χιμάρας, όπου σκοτώθηκε ένας πολίτης που η ελληνική πλευρά το χαρακτήρισε ως εθνικιστική ενέργεια.

Ο Παπανδρέου στο ζήτημα αυτό, αν δηλαδή, μετά το περιστατικό αυτό θα συνεχίσει η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει ανεπιφύλακτα τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έδωσε μια σαφή απάντηση. Επωφελήθηκε, όμως, από την ευκαιρία, αυτή, να τονίσει ότι το γεγονός ήταν πολύ σοβαρό και όχι, απλά, ένα περιστατικό.

«Δυστυχώς, βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα, έκρηξης ακραίου εθνικισμού από ομάδες που ωθούνται από πολιτικές ιδεολογίες, που διατίθενται κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το γεγονός της Χιμάρας αλλά και άλλα συμβάντα, δείχνουν εχθρική στάση απέναντι των Ελλήνων», είπε ο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα, που επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις. Η Ελλάδα θέλει να αναπτύξει μια θετική προοπτική, αλλά το ζήτημα αυτό μπαίνει μπροστά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, όπως και κάθε εθνικισμός στα Βαλκάνια.



«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς την αλβανική πλευρά. Ο εθνικισμός έχει δημιουργήσει κολοσσιαία προβλήματα όχι μόνον μεταξύ των κρατών αλλά και των λαών με θύματα απλούς αθώους πολίτες», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την ενσωμάτωση των Αλβανών στην ελληνική κοινωνία. Αυτή η διαδικασία, μπορεί να έχει περιστασιακά προβλήματα αλλά θα ξεπεραστούν. Η ελληνική μειονότητα πρέπει να έχει την προστασία του αλβανικού κράτους σχετικά με τα δικαιώματά της και αυτή είναι η άποψη της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τον Παπανδρέου –σημειώνει η αλβανική εφημερίδα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος