Βουλγαρική ‘Στάνταρτ’: «Η αρχαιότερη γραφή του κόσμου δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία»




Ο αρχαιολόγος Οβτσάροφ δείχνει στο φακό την  επιγραφή της κεραμικής πλάκας
Σεπτέμβριος 12, 2010

"Τα βουλγαρικά εδάφη έκρυβαν την παλαιότερη γραφή του κόσμου. Και δεν είναι μια φαντασίωση που γεννήθηκε στο κεφάλι ενός ημιμαθή.

Η πολύκροτη είδηση βγήκε από τη συνέντευξη του καθηγητή αρχαιολόγου Νικολαι Οβτσάροφ".

Τα παραπάνω γράφει το βουλγαρικό πρακτορείο 'Στάνταρτ' παρουσιάζοντας την εικονιζόμενη επιγραφή.
Η απόδειξη ήρθε από ένα εικονογραφημένο κεραμικό πλακίδιο που είναι γραμμένο με αλφάβητο όπως το αιγυπτιακό.

Το πλακίδιο αυτό το έκανε δώρο στον καθηγητή ένας επιχειρηματίας ο οποίος θέλησε να παραμείνει την ανωνυμία.

Ο Οβτσάροφ ανέφερε ότι το εύρημα ήταν από περιοχή της νότιας Βουλγαρίας. Βρισκόταν επί μια εικοσαετία στην ιδιωτική συλλογή του επιχειρηματία και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Με τα λόγια αυτά ο αρχαιολόγος παρουσίασε στους δημοσιογράφους την πιο αρχαία γραφή του κόσμου.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής αρχαιολόγος, δεν είναι το μοναδικό κεραμικό με εγχάρακτες παραστάσεις-γράμματα, που βρέθηκε σε περιοχή της νότιας Βουλγαρίας.

Οι δύο προηγούμενες γραφές βρέθηκαν περί το 1960 κοντά στο χωριό Γκραντέσνιτσα, στη Μοντάνα και το άλλο στο χωριό Καράνοβο, στη Νόβα Ζαγορά.

Το κεραμικό έχει διαστάσεις 7 με 8 εκατοστά και πάχος 1,3 εκατ. Είναι κατασκευασμένο από πολύ καλά ψημένο κεραμικό. Η γραφή βρίσκεται σε μια μόνο πλευρά. Υπάρχουν ρόμβοι και τρίγωνα και μια εικόνα ανθρώπινης μορφής με τεντωμένο το αριστερό χέρι.

Σύμφωνα με το Βούλγαρο καθηγητή χρονολογείται στο πρώτο ήμισυ της πέμπτης χιλιετίας προ Χριστού, σε αυτό συναινεί και ο καθηγητής Κρασιμίρ Λεστάκοφ.

Οι χαράξεις είναι παρόμοιες με τους χαρακτήρες των κεραμικών της Γκραντέσνιτσα και του Καράνοβο αλλά είναι  ελλιπείς και ίσως ποτέ να μην  αποκωδικοποιηθούν. Προφανώς πρόκειται για βασικά στοιχεία που προϋποθέτουν ανάπτυξη παιδείας, επεσήμανε ο Οβτσάροφ.

Ο Βούλγαρος αρχαιολόγος θα τονίσει ακόμη, ότι οι πρώτες προσπάθειες γραφής πληροφοριών, είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και η σημασία τους ήταν γνωστή μόνον στους ιερείς που τελούσαν ιεροτελεστίες.

« Εμείς δεν γνωρίζουμε ποια είναι όρθια στάση της επιγραφής. Ούτε και σε σχέση με την ανθρώπινη φιγούρα που διακρίνεται. Δεν ξέρουμε αν ήταν σε όρθια στάση ή σε ύπτια θέση. Τα τρίγωνα, πάντως, θα πει ο αρχαιολόγος, δήλωναν το σύμβολο του γυναικείου σεξουαλικού τριγώνου, τη γονιμότητα. Οι ρόμβοι, τη γενική ευημερία», διευκρίνισε ο Οβτσάροφ.
Σχηματική απεικόνιση των συμβόλων
Σύμφωνα και με τη γνώμη του καθηγητή Κρασιμίρ Λεστάνοφ, ο αρχαιολόγος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας ενός πρωτοτύπου συλλαβικού αλφαβήτου που εμφανίστηκε στα τέλη της τρίτης και αρχές της δεύτερης χιλιετίας.

Ο αρχαιολόγος Νικολάι Οβτσάροφ απέρριψε ως απαράδεκτες τις απόπειρες αποκρυπτογράφησης των πινακίδων αυτών από «τον ημιμαθή Στέφαν, ο οποίος διατείνεται ότι ‘διάβασε’ το κείμενο, αφού το αποκρυπτογράφησε, όπως είπε, μέσω ενός υπολογιστή».

(Σημείωση Γ. Εχέδωρου:

Ο αναφερόμενος Δρ Στέφαν, όπως διαβάσαμε σε παλαιότερα δημοσιεύματα, διατείνεται ότι αποκρυπτογράφησε τα κείμενα των κεραμικών και τα καθόρισε ως πρώτη γραφή των αρχαίων Θρακών. Επιτέθηκε μάλιστα και σε αρχαιολόγους που υποστήριζαν ότι οι αρχαίοι Θράκες ήταν υποδεέστερου πολιτισμικού επιπέδου των λαών της εποχής των. Ο Δρ Στέφαν είναι Βούλγαρος της διασποράς, ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι ειδικός στην γλωσσολογία, στην κρυπογραφία και την ανάλυση αρχαίων κειμένων)


Σχετικό: Η πρώτη γραφή της αρχαιότητας





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος