Σκόπια: Στα σχολεία η «Γλώσσα και πολιτισμός των Βλάχων»

Σεπτέμβριος 12, 2010

«Το μάθημα «Γλώσσα και πολιτισμός των Βλάχων» θα παρακολουθήσουν περίπου 700 μαθητές από διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά που δεν ανήκουν στην βλάχικη κοινότητα», γράφει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βέστ’.

Τρία βιβλία υπάρχουν για τους Βλάχους της πΓΔΜ που έχουν ως θέμα «Γλώσσα και Πολιτισμός των Βλάχων» για την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη τάξη της εννιάχρονης βασικής εκπαίδευσης, όπως ανακοινώθηκε χθες από το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών.

Το μάθημα αυτό εισήχθη στα σχολεία το σχολικό έτος 2008-09,είναι προαιρετικό αλλά η παρακολούθησή του υπόκειται σε μαθησιακό έλεγχο όπως όλα τα άλλα μαθήματα.

«Με τη νέα αξιολόγηση της εννιάχρονης βασικής εκπαίδευσης, τα βλάχικα, όπως και άλλες γλώσσες μικρών εθνοτήτων, μπαίνουν σε υψηλότερο επίπεδο σπουδών, αν και είναι, προαιρετικό μάθημα. Τα βιβλία που εκδόθηκαν είναι πολύ σημαντικά για την αξιοπρέπεια των Βλάχων, αφού γίνονται δεκτοί  ως πολίτες με την εθνική  ιδιότητα τους, στην κοινωνία. Έτσι διατηρείται η διαφορετικότητα ως προς τον πολιτισμό και τις παραδόσεις» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκολα Τοντόροφ, παρουσιάζοντας τα νέα σχολικά εγχειρίδια.

Με παρέμβασή της, εξάλλου, η Μαρία Νικόλοβα, σύμβουλος στο τμήμα ενίσχυσης της εκπαίδευσης των εθνοτικών κοινοτήτων στην πΓΔΜ, τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των Βλάχων που αντιμετωπίζονται όπως οι άλλες εθνικότητες της χώρας.

«Τα βιβλία είναι σύμβολα ισότητας και υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Νικόλοβα.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος