Σκόπια: Οι επισημάνσεις του Ιβανόφ και η Συρία





Σεπτέμβριος 26, 2010



Παρά τις απαισιόδοξες αναλύσεις που γίνονται μετά τις συνεδριάσεις, στις οποίες συμμετείχαν ο Νίμιτς, ο Ιβανόφ, ο Παπανδρέου και ο υπουργός Δρούτσας, ότι το θέμα του ονόματος, βρίσκεται σε αδιέξοδο, ο πρόεδρος των Σκοπίων είναι αισιόδοξος και πιστεύει ότι έγινε ένα βήμα εμπρός και ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ξεπεραστεί σύντομα η διαφορά.

Ο Γκεόργκι Ιβανόφ, πρόεδρος των Σκοπίων, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της πενθήμερης Παγκόσμιας Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τονίζει ότι η αναφορά του θέματος της διαφοράς, με το νότιο γείτονα, ήταν αναπόφευκτη, στην ομιλία του.

Στην αναφορά του αυτή, παρότρυνε τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ενστερνιστούν την άποψη ότι η Ελλάδα δεν σεβάστηκε το διεθνές δίκαιο και παραβίασε την εντολή της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Υποστήριξε, ο σκοπιανός πρόεδρος, σύμφωνα με βίντεο του «Κανάλ 5», ότι το όνομα «Μακεδονία» είναι:

«το όνομά μας και βασίζεται στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να έχουμε στενές και φιλικές σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα και τους πολίτες της. Η λύση είναι δυνατή μόνο με το σεβασμό του Χάρτη του ΟΗΕ, τα ψηφίσματά του, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές επί των οποίων στηρίζεται η διεθνής τάξη», δήλωσε ο Ιβανόφ.


Σχετικά με τη Συρία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, αναφέρετε στο συγκεκριμένο βίντεο του «καναλιού 5», υποστηρίζει ότι η Συρία δεν έχει αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, και για περισσότερη πίεση αντιπροσωπεία της Αθήνας πηγαίνει στη Δαμασκό για την αναμενόμενη αντίδραση, αλλά- όπως αναφέρεται- δεν υπάρχει κίνδυνος η Συρία μετά από πίεση, να αποσύρει την απόφαση την οποία έχει λάβει.

Οι Έλληνες ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει την αναγνώριση της Συρίας και αυτή η είδηση κρύβεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Δελαβέκουρας, έκανε έκκληση στους δημοσιογράφους να είναι ήσυχοι για το θέμα αυτό.

Αυτό που μπερδεύει τους εκπροσώπους των τρίτων χωρών, είναι η απόφαση της Συρίας να αναγνωρίσει την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δεδομένου της στενής σχέσης της οικογένειας Παπανδρέου και ιδιαίτερα του πατέρα, Ανδρέα, με τον πρώην αλλά και τον νυν πρόεδρο της Συρίας Ελ Χαφέζ Άσαντ, το γιό του Μπασίρ αλλά και τον πρώην ηγέτη της ΟΑΠ Γιάσερ Αραφάτ.
Η αναγνώριση της Συρίας έγινε γνωστή στην Αθήνα ως ένα ισχυρό σοκ.
Σύμφωνα με το ‘Κανάλι 5’ οι ελληνικές αρχές άρχισαν, από χθες, εντατικές διπλωματικές διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες, που μελλοντικά θα μπορούσαν αν αναγνωρίσουν τα Σκόπια, με το συνταγματικό τους όνομα, «Μακεδονία».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος