Σκόπια: Ο Γκρουέφσκι κομματικοποιεί τις μυστικές υπηρεσίες





Σεπτέμβριος 26, 2010


«Η κυβέρνηση έχει δέσει τα χέρια του προέδρου» είναι ο τίτλος της σκοπιανής «Πρωϊνής» και αναφέρεται στην απόφαση του Γκρουέφσκι να αποσπάσει την αρμοδιότητα (και αποκλειστικότητα) της Προεδρίας της Σκοπιανής Δημοκρατίας, στις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας.

Και η απόφαση έχει ληφθεί. Οι μυστικές υπηρεσίες θα ανήκουν αποκλειστικά στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή, στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι.

«Ο Πρόεδρος Ιβάνοφ και να ήθελε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει βέτο, αν τα δύο τρίτα της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, νομιμοποιήσουν τη νέα διάταξη των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το διάταγμα, βάσει του Συντάγματος, όταν το διάταγμα έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» γράφει συγκεκριμένα, η σκοπιανή εφημερίδα.

Η απόφαση αυτή δεν είναι τυχαία, αφού εδώ και ένα τουλάχιστον  έναν χρόνο υπάρχει υποβόσκουσα διαφωνία μεταξύ Προέδρου και Πρωθυπουργού, με δεσπόζον θέμα το όνομα της χώρας και της διευθέτησης του, για να ενταχθεί, επιτέλους, η πΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η απόφαση για το νέο σχέδιο των μυστικών υπηρεσιών, την αναδιοργάνωσή τους αλλά και την αρμοδιότητα σε αυτές, πραγματοποιήθηκαν σε ημέρες, που ο πρόεδρος των Σκοπίων, απουσίαζε στην 65η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ,  Νέα Υόρκη .

«Οι ειδικοί αναφέρουν τους κινδύνους στη μεταφορά των υπηρεσιών πληροφοριών στην κεντρική εξουσία, λόγω της ενδεχόμενης κομματικοποίησης των Υπηρεσιών αυτών που το αντικείμενό τους είναι η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της χώρας.»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος