Βουλγαρία: Βυζαντινός ‘μασκαράς’ βρέθηκε στο Περπερικόν





Ο αρχαιολόγος Ν. Οφτσάροφ δείχνει το εικονογραφημένο κεραμικό που βρέθηκε στο Περπερικόν






Σεπτέμβριος 29, 2010.

Kardjali . (πρακτορείο 'Στάνταρτ")
Ένα νέο εύρημα ανακάλυψε η ομάδα του βούλγαρου καθηγητή – αρχαιολόγου Νικολάι Οβτσάροφ. Πρόκειται για εικονογράφηση σε κεραμικό ενός μεταμφιεσμένου και καθορίζεται ως η παλαιότερη εικονογράφηση ‘μασκαρά’, που ανακαλύφθηκε σε βουλγαρικό έδαφος.

Το εύρημα χρονολογείται στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα και αποτελεί μέρος σύνθεσης σκιαγραφήματος σε κεραμικό σκεύος που απεικονίζει την παράδοση των προσωπείων της βυζαντινής περιόδου.

« Η κεφαλή παρουσιάζεται ως ρύγχος, ενώ στο σώμα φοράει γούνα και έχει πόδια ζώου, ενώ κρέμονται από πάνω κουδουνίστρες», ανέφερε ο Οβτσάροφ.

Σύμφωνα με την άποψή του είναι μια αναπαράσταση ενός μεταμφιεσμένου σαν μια αρκούδα με χυδαίο περιεχόμενο, όπως αυτό που και σήμερα παραδοσιακά παρουσιάζεται σε ορισμένα μέρη και είναι αρχαίο έθιμο, γνωστό με την ονομασία ‘μωμόγεροι’.

Τα άλλα ευρήματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο του Κάρντζαλι είναι της ιδίας χρονικής περιόδου. Πρόκειται για γυναικεία δαχτυλίδια, 10 ή 11 γραμμαρίων, χάλκινη πόρπη με εικονογράφηση ενός γύπα, που ήταν του συρμού στο Βυζάντιο.

Επίσης ανακαλύφθηκε τελευταία και μια μολυβδοσφραγίδα.

( σ.σ. Για τη μολυβδοσφραγίδα αναφέρουμε εδώ: Βουλγαρία: Βρέθηκε σπάνια βυζαντινή μολυβδοσφραγίδα στο Περπερικόν )

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος