Αλβανική εφημερίδα: «Να ζητήσουν συγνώμη από τους Αλβανούς, οι Μπολάνο και Ντούλε»
Σεπτέμβριος 15, 2010

Με ένα μακροσκελές άρθρο της η αλβανική εφημερίδα “Gazeta Shpiptare” αναφέρεται επικριτικά και ισοπεδωτικά στη δολοφονία του βορειοηπειρώτη ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα και στις ενέργειες των δύο ομογενών Βασίλη Μπολάνο ( Δήμαρχο Χιμάρας) και Βαγγέλη Ντούλε (προέδρο του «Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Δε διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει υβριστικές λέξεις για τους δύο βορειοηπειρώτες πολιτικούς.
Βασικά μέρη, του αλβανικού άρθρου, μεταφέρουμε στο δημοσίευμά μας.
Αναφέρεται κατ’ αρχήν στη δολοφονία του ομογενή από τη Χιμάρα:

«Στις 12 Αυγούστου 2010, στο δρόμο Αυλώνας –Χιμάρας έγινε ένα τραγικό ατύχημα. Συγκρούστηκε ένα αυτοκίνητο με μια μηχανή και σκοτώθηκε ένας Χιμαριώτης, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών. Στους δρόμους της Αλβανίας συμβαίνουν συχνά τέτοια ατυχήματα. Κάθε πρωί ακούμε ότι κάποιος σκοτώθηκε χθες σε ατύχημα με αυτοκίνητο, σαν να ακούμε στα χρόνια του πολέμου πόσοι νεκροί υπάρχουν στο πεδίο της μάχης, έτσι στις 12 Αυγούστου σκοτώθηκε ένας πολίτης. Υπάρχουν ατυχήματα πιο σοβαρά από αυτό της 12ης Αυγούστου. Θυμηθείτε το ατύχημα που έγινε τον Ιούλιο στην περιοχή Puke όπου σκοτώθηκαν 14 άτομα. Ωστόσο, κανένα από τα ατυχήματα αυτά δεν έχει δημιουργήσει πολιτική αναταραχή , όσο το ατύχημα της 12ης Αυγούστου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το θύμα που ήταν ένας Αλβανός από τη Χιμάρα, μιλούσε στα ελληνικά»…

Ο συντάκτης του αλβανικού κειμένου, Kristo Frashëri, θα εκφράσει την έκπληξή του για την άμεση τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να προλάβουν να αξιολογήσουν οι αλβανικές αρχές το ατύχημα...

Φιλοξενούνται οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα, που μίλησε ‘για απαρέδεκτη εθνοτική βία μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών που υπονομεύουν τις διμερείς σχέσεις’.

Θα σημειώσει, ακόμη, ο αλβανός συντάκτης:

«Η δολοφονία ενός Χιμαριώτη έθεσε σε κίνηση όλο το ελληνικό πολιτικό φάσμα. Από τη «Νέα Δημοκρατία» ο υπεύθυνος του τομέα εξωτερικής πολιτικής, Δημήτριος Αβραμόπουλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα. Ο εκπρόσωπος του ακροδεξιού κόμματος ‘ΛΑΟΣ’, Κώστας Αϊβαλιώτης, προχ ώρησε ακόμη περισσότερο. Προέτρεψε την Αθήνα αν αναθεωρήσει τις διμερές σχέσεις.

»Σκεφτείτε, γράφει ο αλβανός, μια αδιευκρίνιστη δολοφονία ,ενός Χιμαριώτη, γίνεται λόγος να επαναξεταστούν οι διμερείς σχέσεις και η καλή γειτονία των δύο χωρών!»

Και θα συνεχίσει:

« …επιπλέον ο κ. Βαγγέλης Ντούλε, πρόεδρος του κόμματος της Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μέλος του αλβανικού κοινοβουλίου και ο κ. Βασίλης Μπολάνος, δήμαρχος Χιμάρας, με εκπληκτική ταχύτητα έθεσαν ως εθνικό το κίνητρο της δολοφονίας του πολίτη της Χιμάρας»

« Ο Β. Ντούλε είναι πρόεδρος του Κόμματος για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ενός κόμματος που έχει αναλάβει να προστατεύσει όχι μόνον τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, αλλά και των άλλων μειονοτήτων που ζουν στην Αλβανία (Βλάχοι, Σκοπιανοί, Μαυροβούνιο, Γύφτοι, Ρομά). Μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει να βγάζει φωνή διαμαρτυρίας, για ατυχήματα και αδικίες που έχουν συμβεί σε μέλη των άλλων μειονοτήτων. Με αυτήν του την κίνηση σταμάτησε να είναι ο πρόεδρος το μαντρόσκυλο και  ο προστάτης των μειονοτήτων, και θα γίνει ο  επίτροπος της ελληνικής κυβέρνησης στην Αλβανία»…

« Την ίδια γκάφα έκανε και ο Βασίλης Μπολάνος. Ενθάρρυνε ή τουλάχιστον υποστήριξε τη δράση πολλών δεκάδων Ελλήνων στη Χιμάρα να κλείσουν την εθνική οδό για 14 συνεχείς ώρες, κόβοντας τον άξονα Αυλώνας- Άγιους Σαράντα, παραβιάζοντας σαφώς τους αλβανικούς νόμους.

…έτσι σταμάτησε να κάνει το μαντρόσκυλο και αυτός στον αλβανικό Δήμο και έγινε αρχιφύλακας της Ελλάδας.

… ο δήμαρχος της Χιμάρας έχει από καιρό φορέσει το μανδύα του αρχηγού δικτάτορα, που έδωσε, μάλιστα και ετυμηγορία, πριν το δικαστικό σώμα αποφανθεί για το ατύχημα. Παραδέχτηκε ότι τα πάντα ξεκίνησαν από μια κοινότυπη διαμάχη μεταξύ της νεολαίας. Επομένως προκαλεί έκπληξη ότι αφού ο δήμαρχος παραδέχθηκε πως ήταν μια κοινότυπη διαφορά πως έδωσε σε αυτήν τόση μεγάλη πολιτική σημασία»

«Οφείλουν και οι δύο να ζητήσουν συγνώμη από τον αλβανικό λαό».

Το αλβανικό άρθρο δεν παραλείπει να κατακρίνει και τη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου της Αλβανίας, Αναστάσιου, που τόλμησε να πει ότι ‘τέτοιες ενέργειες (εθνοτικού χαρακτήρα) έχουν τον κίνδυνο ανακίνησης θεμάτων και της αντιπαράθεσης των νέων’.

Ο συντάκτης καταφέρεται στη συνέχεια κατά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, αναφέροντας την ιστορία της τοποθέτησης του Αναστάσιου και θα καταλήξει πως η «η Αρχιεπισκοπή έχει γίνει επικεφαλής μιας δεύτερης πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα. Κάθε βουλευτής, κάθε υπουργός ακόμη και πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την επίσκεψη τους στην ελληνική πρεσβεία ακολουθεί η επίσκεψη τους στην Αρχιεπισκοπή»…

«Ελπίζουμε ειλικρινά, σημειώνει ο συντάκτης του αλβανικού κειμένου, το ατύχημα του Αριστοτέλη Γκούμα να μην έχει άλλες συνέπειες.

» Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να κηρύξει τον πόλεμο στην Αλβανία και να οφείλεται αυτός ο πόλεμος, στον Αριστοτέλη Γκούμα. Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι δεν έχει αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση, που κήρυξε η κυβέρνηση των Κούσλιγκ στην Ελλάδα το 1940»Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει, ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί τους Έλληνες της Αλβανίας, με σκοπό να καταλάβει τα εδάφη της νότιας χώρας για να βγει στα στενά του Οτράντο ώστε να έχει πρόσβαση προς την Ιταλία.

«Για αυτό, υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη μειονότητά της, να βγει η Ελλάδα μέσω της Χιμάρας στα παράλια της Αυλώνας»…

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος