εφημ. «24 Часа»: Η Βουλγαρία είναι στόχος της Αλ Κάιντα




Οκτώβριος 21, 2010.

«Η Βουλγαρία αποτελεί έναν θεμιτό στόχο της Αλ Κάιντα και των μουτζαχεντίν, λόγω της συνεχούς αποστολής στρατευμάτων για την υποστήριξη των δυνάμεων κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν», διακοίνωσε σε συνέντευξη του στην βουλγαρική εφημερίδα «24 Ώρες» ο εκπρόσωπος της ομάδας ‘τζιχάντ’ «Άσμπατ Αλ Ανσάρ», σεΐχης Αμπού Σαρίφ.

Η συνέντευξη δόθηκε στο στρατόπεδο Αίν Αλ Χελβάν, στο νότιο Λίβανο, παρουσία του στρατιωτικού ηγέτη της ομάδας Χαϊσάμ Αβδελκαρίμ Αλ Σάαντι, γνωστός και ως Αμπού Ταρίκ.

Ο σεΐχης Αμπού Σαρίφ προειδοποίησε τη βουλγαρική κυβέρνηση να αποσύρει από το Αφγανιστάν τους στρατιώτες της, πριν είναι πολύ αργά.

Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βουλγαρίας Κίρτσο Κίροφ, αναφερόμενος στις απειλές, δήλωσε ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ένα σήμα προέρχεται από μια συγκεκριμένη εξτρεμιστική οργάνωση, όπως αυτή».

Η απειλή της «Άσμπατ Αλ Ανσάρ», συνέπεσε χρονικά με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας, Άνγιου Άγγελοφ, ότι η Βουλγαρία θα αποστείλει ένα τάγμα 700 στρατιωτών, για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ενώ μέχρι τώρα η Βουλγαρία έχει αποστείλει περί τους πεντακόσιους στρατιώτες οι οποίοι εκτελούν εργασία ασφαλείας στα αεροδρόμια της Καμπούλ και του Κανταχάρ.

«Με τη συμμετοχή μας σε διάφορες αποστολές, είναι φυσικό, να περιλαμβανόμαστε στις κοινές απειλές που δεν είναι μόνο για εμάς αλλά και για όλες τις χώρες που διατηρούν στρατιωτικές δυνάμεις στο εξωτερικό.

»Ειδικότερα αν και δεν έχουμε αυτή τη στιγμή συγκεκριμένες πληροφορίες που σχετίζονται με απειλές, οφείλουμε να διατηρούμε τη δέουσα επαγρύπνηση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι έχουν ρεαλιστική βάση οι απειλές, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από τέτοιες ομάδες, που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα εξτρεμιστικές» δήλωσε ο Γενικός επικεφαλής της βουλγαρικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η οργάνωση «Άσμπατ Αλ Ανσάρ» είναι μια ‘σελαφιστική’ οργάνωση, καθορίζεται ως ‘τζιχάντ’ και εμφανίζεται σε όλες τις λίστες των τρομοκρατικών ομάδων. Εδρεύει σε στρατόπεδο των Παλαιστινίων προσφύγων, που φέρει την ονομασία ‘Αίν Αλ Χελβάν’ στο νότιο Λίβανο. Ως ηγέτης της ομάδας παρουσιάζονταν ο Άχμεντ Αλ Αμπντελκαρίμ Σαάντι, αλλά επί αρκετά χρόνια δεν εμφανιζόταν και στην στρατιωτική οργάνωση του Λιβάνου πρωτοστατεί ο αδελφός του, Αμπού Ταρίκ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος