Σκόπια: Συνταγματική χαλιναγώγηση των υποκλοπών

Οκτώβριος 21, 2010.

Ο αμφιλεγόμενος νόμος για υποκλοπές σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες, από τις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας των Σκοπίων, έφθασε χθες, επεισοδιακά, στο Συνταγματικό Δικαστήριο, γράφει σήμερα η σκοπιανή εφημερίδα ‘Βρέμε’.

Το δικαστήριο απαγόρευσε προσωρινά στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών να υποκλέπτουν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις χωρίς προηγουμένως να έχουν την συγκατάθεση του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο, επιπρόσθετα,  απεδέχθη τις τροπολογίες που είχαν εγκριθεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι υποκλοπές οι οποίες διενεργούνται ανεξέλεγκτα στα Σκόπια, έγιναν θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προέβη σε σκληρή κριτική για την πολιτική κατάσταση της πΓΔΜ.

Το δημοσίευμα, αναφέρεται σε ‘επεισόδιο’ που έγινε μεταξύ δικαστών για το ζήτημα αυτό, καθώς ζητήθηκε από έναν δικαστή, να αποσυρθεί " οι υποκλοπές",  από την ημερήσια διάταξη των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν.

Η πλειοψηφία όμως των δικαστών συνηγόρησε στη συζήτηση του θέματος αυτού, με αποτέλεσμα ο εναντιωθείς να αποχωρήσει ‘εκκωφαντικά’ από το Δικαστήριο.

Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο των Σκοπίων, απεφάνθη ότι η υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα γίνεται μόνον έπειτα από δικαστική απόφαση, η οποία θα καθορίζει επακριβώς τον τρόπο και την διάρκεια της παρακολούθησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποφάσισε ακόμη, να κινήσει διαδικασία για την αναθεώρηση της συνταγματικότητας του νόμου περί «Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» που παρέχει ‘παράθυρα’ παρακολούθησης από τις εταιρίες – παρόχους, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών .



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος