Αλβανία: Δέχεται απόβλητα της Ευρώπης




Οκτώβριος 22, 2010.

Τίρανα.

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, αναφέρθηκε στην εισαγωγή στη χώρα αποβλήτων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για μια σκέψη η οποία έχει εγκριθεί μόνον κατ’ αρχήν.

Ο Μπερίσα τόνισε ότι από τα προτεινόμενα απόβλητα τα οποία προέρχονται από επεξεργασία 166 προϊόντων, στην Αλβανία θα γίνουν δεκτά μόνον 55 από αυτά και για τα οποία θα εκδοθεί ειδική απόφαση από την κυβέρνηση.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για κάψιμο σκουπιδιών αλλά για σκουπίδια που ενδεχομένως θα χρησιμοποιηθούν για ανακύκλωση.

«Η εισαγωγή των αποβλήτων από χώρες της ΕΕ, είναι μια διεργασία η οποία έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν. Έγινε μια επιλογή και από τα προτεινόμενα 166 υποπροϊόντα επιλέχθηκαν μόλις τα 55 από αυτά.

Η εισαγωγή θα γίνει μετά από απόφαση της κυβέρνησης, η οποία θα στηρίζεται σε ειδική μελέτη», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι για το έργο αυτό έχει την θετική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων από τις οποίες ζητά σοβαρή συμμετοχή στην εποπτεία αυτής της διαδικασίας.

«Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν αντιδράσει θετικά. Είναι, άλλωστε, υποχρέωση της χώρας μας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ζητάμε τη σοβαρή συμμετοχή των δραστήριων περιβαλλοντικών συλλόγων στην επιτήρηση όλης αυτής της διαδικασίας».

Ο Μπερίσα αναφερόμενος στις αντιδράσεις ορισμένων οικολογικών οργανώσεων που αντιτίθενται στην απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχτεί απόβλητα της Ευρώπης, χαρακτήρισε τις αντιδράσεις αυτές ότι τίθενται κατά της παγκοσμιοποίησης, ότι είναι εχθροί του περιβάλλοντος και χρηματοδοτούνται από τη μαφία -(στο πρωτότυπο –‘ ushqehen nga mafia’).

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος